Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uhygge i Beograd

BEOGRAD (Dagbladet): I går fikk rundt 20 utenlandske journalister 24 timer på å komme seg ut av Jugoslavia. Framtredende opposisjonelle venter på å bli hentet av politiet. Uhygge preger Beograd foran skjebnevalget i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De opposisjonelle som kan, reiser til Bosnia, Ungarn og andre naboland med sine familier så fort de har avgitt sine stemmer i morgen tidlig. Andre hamstrer matolje, mel, sukker og andre nødvendige matvarer. De forbereder seg på døgn da det kan bli utrygt å ferdes ute.

De utenlandske journalistene fikk beskjed om at deres visum er inndratt, uten ytterligere forklaring. Hva er det president Slobodan Milosevic ikke vil at de skal se og høre?

«Uhyggelig tegn»

- Dette er et uhyggelig tegn. Slobodan Milosevic har åpenbart forstått at han ikke kan vinne søndagens presidentvalg. Han ligger så langt etter i velgeroppslutning at svindel med opptellingen vil være for åpenbart. Han kaster alle hemninger. Dette kan være signalet til rå og åpen maktbruk. Nå kan alt skje. Men han vil ikke ha vitner, sier opposisjonelle i Beograd.

Reiseordren kom bare timer etter at representanter for det jugoslaviske informasjonsdepartementet hadde forsikret om at alle formaliteter var i orden. Den kom da vi ventet på politistasjonen med løfte om at de siste nødvendige stemplene var bare minutter unna.

Ei gruppe på sju- åtte utenlandske journalister slapp gjennom nåløyet i går ettermiddag. Deretter skjedde åpenbart en dramatisk vending. Et lag på fire medlemmer fra den amerikanske fjernsynssenderen NBC var blant de første som fikk kontraordre. Deretter ble vi utvist en etter en: amerikanere, briter, kanadiere, italienere, japanere, selv ukrainere og journalister fra andre land som er vennlig innstilt til Milosevic-regimet.

Blir sittende?

Signalene var kommet allerede. Milosevics våpenfelle fra Montenegro, den jugoslaviske visestatsministeren Momir Bulatovic, hadde i et fjernsynsintervju varslet at Milosevic akter å sitte perioden ut - det vil si til midten av neste år - uansett utfallet av morgendagens presidentvalg.

Hærsjefen, general Nebojsa Pavkovic, snakket om at «utenlandske spesialenheter» planlegger å infiltrere Jugoslavia på valgdagen for å utløse indre uro.

I sine siste valgkampopptredener i Berane og Beograd stemplet Milosevic sine motstandere som «rotter, kaniner og hyener», som angivelig opererte på oppdrag fra utlandet.

Slobodan Milosevic gjør i dag et siste forsøk på å vende stemningen i folket med en storstilt innvielse av ei bru som er gjenoppbygd etter NATO-bombingen i Novi Sad.

Styrker fra sikkerhetspolitiet har okkupert leiligheter og balkonger med utsikt til brua.

Ikke skremt

Trass i hundretusener av stemmesedler som allerede er krysset av med Milosevic' navn, ligger han fra sju til 20 prosent etter i meningsmålingene.

Regimet står steinhardt på at presidentvalget skal avgjøres allerede i morgen. Milosevic tar ikke sjansen på en valgrunde nummer to.

Han var rasende etter at bare 15000 møtte fram under valgmøtet i Berane.

Når folket ikke lar seg skremme, men møter opp på gatene i Beograd og andre større serbiske byer i morgen kveld for å kreve en korrekt opptelling, tas jernhansken fram. Mot opposisjonen eller mot de gjenstridige brødrene i Montenegro.

Den jugoslaviske, proserbiske hæren demonstrerer sine styrker i gatene i Montenegro.

Aldri har faren for åpen krig i Montenegro vært større.

Situasjonen er langt mer uhyggelig enn under krigen i Kosovo. NATO-flyene samlet serberne. Nå er de splittet. Det står om den nakne makta til ekteparet Milosevic-Markovic.

UTVIST: Dagbladets medarbeidere, Håkon Lund og Aleksander Nordahl, hadde journalistvisum for å dekke valget i Jugoslavia i morgen. Men den åpenbart desperate Milosevic utviser utenlandske journalister i dag.