Uhyggelig signal

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorhandlingene i Spania de siste ukene er et uhyggelig signal til Europa om at ingen skal føle seg trygg. Grøsset kjennes helt opp til Europas utkantland, Norge, og bilder av fransk og spansk politi som leter etter bomber langs togskinnene, gjør ikke ubehaget mindre. Etter 11. mars har det samme skjedd i Spania som skjedde i USA etter 11. september 2001: Det politiske og psykologiske klimaet er blitt endret av en håndfull terrorister.

Europa er blitt hjemsøkt av terrorister i flere tiår, men det er først nå terrortrusselen i alle land har en fellesnevner. Det er ikke røde brigader eller opprørsgrupper som krever regional frigjøring, det handler om lenger. Det er ikke politikere og maktmennesker som er målskivene. Ei lita gruppe islamistiske fundamentalister og deres desperate håndlangere griper nå inn i vanlige menneskers hverdag.

De gjorde det 11. september i New York. Og de gjorde det i Madrid 11. mars. Dagen etter at 191 mennesker var sprengt i filler på fire morgentog inn til Madrid, satt og sto millioner av mennesker på morgentog mot europeiske storbyer. De hadde ikke noe valg hvis de ville beholde jobbene sine.

I Spania tapte den sittende regjeringen valget etter terrorangrepet. Det er blitt tolket som en første seier for terroristene, men det kan også brukes som et spark bak til en nødvendig effektivisering av etterretningssamarbeidet mellom EU-landene, EØS-landene inkludert. Poenget må være å styrke det eksisterende samarbeidet i Europa uten at det byråkratiseres. Et tungrodd byråkrati vil tape i kampen mot de ubyråkratiske og mobile terrorgruppene.

Dilemmaet er likevel hvordan etterretningssamarbeid og overvåking utføres. I USA opplever man at demokratiske rettigheter må vike for det politikerne mener er trygghet mot terrorisme. Allerede 21. september 2001 ble EU-lederne enige om en aksjonsplan mot terrorisme, men det er langt igjen før den blir samkjørt. Hovedutfordringen blir å spore opp de sovende terrorgruppene i Europa uten at det åpne og frie samfunn skal bli den tapende part.