Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uhyggelige minner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De tyske kristeligdemokratene som var regjeringsparti i 16 år fram til valget i fjor høst, vant delstatsvalget i Hessen etter en valgkamp bygd på fremmedfrykt. Dermed er fremmedfrykten for alvor blitt en del av hovedstrømmen i tysk politikk, og ikke lenger et fenomen begrenset til ytterste høyre. Fremmedfrykt med innslag av rasisme på frammarsj i Tyskland er en politisk utvikling som vekker uhyggelige minner.
  • På overflaten handlet valgkampen i Hessen om forslagene fra den rød-grønne koalisjonen som vant regjeringsmakten ved valget i fjor, om å gjøre det noe lettere for utlendinger å oppnå tysk statsborgerskap, blant annet ved å åpne en viss adgang til dobbelt statsborgerskap for innvandrerbarn som er født i Tyskland. De nye lovene skulle erstatte de gjeldende lover for statsborgerskap som bygger på familie- og blodslinjer, og som ikke ligger så langt fra gjeldende norsk lovgivning på området. Kristeligdemokratene satte i gang en underskriftskampanje mot forslagene, og hadde stor suksess med det. Denne strategien ble bevisst valgt til tross fra at det tidligere regjeringspartiet dermed gikk i allianse med det ekstreme høyre i tysk politikk.
  • Under overflaten handler det ikke bare om de konkrete forslagene, men om nasjonalisme og rasisme. Valgvinner Roland Koch sa at det igjen skal ringe kirkeklokker i Tyskland, ikke lyde bønnerop fra moskeene. Etter valgseieren sa Manfred Kanter, som er en annen ledende kristeligdemokrat, at det nå er klart at Tyskland må sette i verk innvandringsstopp. Det lyder som et forslag til en oppskrift på hvordan denne politikeren kan tenke seg at hans parti kan gjenvinne regjeringsmakten ved neste korsvei.
  • Denne dystre politiske utviklingen er jo dessverre ikke begrenset til Tyskland. Det er den samme kyniske utnyttelse av fremmedfrykt som har gjort Fremskrittspartiet til det nest største partiet her til lands. Frp har som kjent startet årets valgkamp med forslag om å skjerpe de allerede strenge kravene til utlendinger som søker norsk statsborgerskap.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media