-  Uhyre vanskelig å skille tvillingene

Tilstanden er fortsatt kritisk for de siamesiske tvillingene som ble født i Fredrikstad for to dager siden. Har de felles sirkulasjonssystem, blir det umulig å skille dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rikshospitalet var i går svært sparsomme med opplysningene om tilstanden for de siamesiske tvillingene, som ble født på Sykehuset Østfold Fredrikstad tirsdag formiddag.

-  En tragedie

-  Dette er en tragedie for foreldrene, og en vanskelig situasjon for de medisinsk ansvarlige. Av hensyn til taushetsplikten kan vi ikke gå ut med informasjon før de pårørende eventuelt ønsker at vi skal gjøre det, sier informasjonssjef Trine Lind.

Ifølge en ansatt ved Sykehuset Østfold, som så røntgenbildene av tvillingene, har de hver sin hals og hvert sitt hode. Barna har derimot bare ett sett armer og bein, og ett hjerte.

Rikshospitalet ønsker ikke å kommentere dette, men professor Arvid Heiberg bekrefter på generelt grunnlag at det er umulig å skille tvillinger som er så sammenføyd.

-  To individer med felles sirkulasjon til hjerne og bare ett hjerte, vil teknisk være umulig å skille. Det er så uhyggelig komplisert, sier Heiberg, som er avdelingssjef ved avdeling for medisinsk genetikk.

Tvillingene ligger nå til overvåking på Rikshospitalet, hvor barnelegene kjemper for livet deres.

-  Medisinsk er siamesiske tvillinger en alvorlig tilstand. Mange dør i forbindelse med fødselen. En tredjedel dør første levedøgn. Utsiktene er dårlige, ofte fordi de også har andre misdannelser i organer og vev, sier Heiberg.

Ultralyd

Fødselen skal ha kommet som et sjokk på personellet ved Sykehuset Østfold. Barna ble forløst ved keisersnitt ved 13-tida tirsdag. Ifølge Heiberg er det mulig å oppdage siamesiske tvillinger ved ultralyd.

-  Med moderne ultralyd kan det bli oppdaget allerede ved 10. svangerskapsuke, eller ved rutineultralyden i 18. uke. Det er gunstig å vite, fordi en slik fødsel bør planlegges forløst ved keisersnitt, sier Heiberg.

På verdensbasis lever det i dag 20 siamesiske tvillingpar. Bare fem av dem er ikke skilt.

Etisk spørsmål

-  Problemet er hvordan de deler organer og vev. Noe er mulig å skille, annet ikke. Det må lange utredninger og nøye undersøkelser til før sammenføyningsgraden blir klar. Forutsetningen for å skille er at man kan anta at man får et bedre liv skilt enn sammen. Dette er vanskelige spørsmål som rører både ved etikk og religion, sier Heiberg.

Rikshospitalet vurderer nå fortløpende om det vil bli nødvendig å innhente utenlandsk ekspertise.

En døde

I 2000 ble Gracie og Rosie Attard født i Manchester. De hadde bare ett par lunger og ett hjerte, slik at Gracies kropp forsynte Rosie med oksygen. Legene konkluderte med at begge ville omkomme dersom de ikke ble separert. Dersom de ble skilt, ville Rosie trolig ikke overleve. Foreldrene motsatte seg operasjon, og den etiske debatten raste. Til slutt var det domstolene som avgjorde at jentene skulle skilles. Rosie døde. Gracie er nå fire år.

SJELDENT: Det er 24 år siden sist et siamesisk tvillingpar ble skilt ved Rikshospitalet. Ifølge professor Arvid Heiberg er det hvilke organer og vev som henger sammen, som avgjør om det er mulig å skille dem uten at en eller begge dør.