- Uhyre vanskelig å vitne mot foreldrene sine

Det å vitne mot sine egne foreldre må være noe av det vanskeligste som finnes, sier psykolog Oddbjørn Sandvik. Han har behandlet norsk-marokkanske Nadia (19) siden hun kom tilbake til Norge fra Marokko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det at Nadia likevel velger å vitne mot foreldrene sine, er i seg selv et vitnesbyrd om hvor viktig hun føler det er å fortelle sin versjon av denne saken, sier Sandvik til NTB.

Nadias 46 år gamle far og 40 år gamle mor står tiltalt i Oslo byrett for å ha berøvet sin datter friheten. Ifølge tiltalen varte frihetsberøvelsen i over en måned.

Nadias mor satt og gråt mens hun hørte på tolkens oversettelse av psykologens forklaring for Oslo byrett torsdag. Han sa at Nadia har symptomer på posttraumatiske lidelser, og at hun opplever å ha mistet familien sin, som gjennom oppveksten var de hun hadde sin trygghet forankret i.

- Hun føler sorg, ensomhet og masse savn. Ofte snakker hun om småsøsknene sine, som hun savner kontakten med, sa Sandvik.

- Et spørsmål hun tumler mye med, er hvordan det går an at de som skulle være hennes nærmeste, kunne gjøre dette mot henne. Det har hun gjentatt mange ganger, fortsatte han.

Sandvik mener Nadias historie er troverdig, ikke minst på grunn av de følelser og reaksjoner hun har når hun forteller.

Som andre vitner har gjort før ham, snakket også psykologen om det skjæringspunktet mellom to kulturer som Nadia har levd i, siden hun har vokst opp i en marokkansk familie i et norsk samfunn. Han mente dette er kjernen i saken.

- Hun har snakket om mange gode opplevelser fra barndommen, der hun fikk formidlet verdier og synspunkter som også har blitt hennes. Samtidig har hun som 17-, 18- og 19-åring også fått en norsk identitet, sa Sandvik.

NTB