- Uhyrlig i et demokrati

Carl I. Hagen mener Forsvarsdepartementet har behandlet Kjell Arne Bratli svært dårlig. Nå slår forsvarsministeren tilbake.

REAGERER: Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX
REAGERER: Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsdepartementet lot ikke Kjell Arne Bratli, Stortingets ombudsmann for Forsvaret, få lese de delene av Dalseide II-utvalgets rapport som omhandlet ham. I stedet ble en redegjørelse oversendt til Stortingets administrasjon, opplyste Forsvarsdepartementet mandag.

- Jeg kan ikke skjønne hvorfor, sier jusprofessor Eivind Smith. Han synes framgangsmåten er «eiendommelig», fordi det var Bratli og ikke Stortinget som ble gransket.

- Uhyrlig
I Dalseide II-rapporten fra 2007 kom det fram at Bratli i 2004 arrangerte en golftur til Spania for flere forsvarstopper, delvis betalt av Siemens. Nylig ble Bratli frifunnet for korrupsjon i Oslo tingrett.

Avtroppende visepresident i Stortinget, Carl I. Hagen (Frp), reagerer sterkt på behandlingen av Bratli, som han kaller «uhyrlig i et demokrati».

- Hvis departementet mente at ombudsmannen hadde gjort noe galt, skulle de vendt seg til Stortingets presidentskap og ingen andre. I stedet pusset de politiet på ham, sier Hagen.

- Det kan godt hende at redegjørelsen skulle vært sendt et annet sted, men vi mente det var viktig at Stortinget fikk vite om disse forholdene, fordi han hadde forbindelser til offiserer som vi mente hadde begått overtredelser, repliserer forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Hun sier at det var Økokrim som ba om å få oversendt Dalseide II-rapporten og senere reiste tiltale, og ikke departementet.

- Ikke riktig
I en e-post om Dalseide II-granskningen omtaler Forsvarsdepartementet Bratli konsekvent som «ombudsmannen», selv om granskningen gjaldt en privat golftur.

- De gjør det for å svekke ham, sier Carl I. Hagen. Han mener at Bratli har gjort en god jobb som ombudsmann for Forsvaret, og derfor har pådratt seg departementets misnøye.

- Jeg ser at vi burde ha omtalt Bratli ved navn. Like fullt var han mellommann og arrangerte disse turene. Det at man blir påspandert ting i forbindelse med slike turer er noe vi mener ikke er riktig. Men igjen er det Økokrim som har tatt ut tiltalen, sier Strøm-Erichsen.

Forsvarsministeren vil ikke gi noen unnskyldning til de tidligere forsvarstoppene som har etterlyst det i Dagbladet. Og i hvert fall ikke til kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik, som ba om det i går.

—?Karlsvis ble frikjent i en sak påtalemyndigheten hadde mot ham. Med oss har han inngått et forlik og betalt tilbake 240?000 kroner. Når han inngår et forlik, er det ikke fordi det ikke har skjedd noen ting, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen til Dagbladet.