FEIRET MED FRIHETSGUDINNE: En modell av frihetsgudinnen var med da Norwegian-sjef Bjørn Kjos åpnet flyselskapets første direkterute til New York i 2013. Nå anklages Norwegian for angrep på amerikanske kabinansattes organisasjonsfrihet. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix
FEIRET MED FRIHETSGUDINNE: En modell av frihetsgudinnen var med da Norwegian-sjef Bjørn Kjos åpnet flyselskapets første direkterute til New York i 2013. Nå anklages Norwegian for angrep på amerikanske kabinansattes organisasjonsfrihet. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpixVis mer

Norwegian prøvde å stoppe kabinansattes tilslutning til mektig fagforbund:

- Uhyrlig og ulovlig innblanding fra Norwegian i de ansattes interne avstemming

Norwegian-ledelsen vil «komme til bunns i» hvordan de amerikanske kabinansatte gjennomførte avstemmingen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Uhyrlig», og «fullstendig ubegrunnet», kommenterer Valentin Lorien, som leder Norwegians amerikanske kabinansattes fagforening NCCA.

Han sikter til uttalelser fra Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Dagbladet 31. mars i år, om angivelige stemme-uregelmessigheter.

Det var da klart at et flertall av de kabinansatte hadde stemt ja til at NCCA skulle tilsluttes det mektige fagforbundet Association of Flight Attendants (AFA) - stikk i strid med rådene fra Norwegians ledelse.

Ville granske

I ukene før avstemmingen hadde ledelsen i Norwegian og flyselskapets bemanningsselskap OSM Aviation jobbet målbevisst for at de kabinansatte skulle stemme nei til AFA-medlemskap, blant annet i ansattemøter.

FAGFORENINGSLEDER: Valentin Lorien, president for Norwegian Cabin Crew Association. Foto: Privat
FAGFORENINGSLEDER: Valentin Lorien, president for Norwegian Cabin Crew Association. Foto: Privat Vis mer

Da resultatet var klart, falt det i dårlig jord hos ledelsen.

- Både Norwegian og bemanningsselskapet OSM Aviation fortsetter å motta henvendelser fra amerikanske kabinsansatte som er fortvilet over at de ikke har fått til å stemme ved valget. Årsaken til dette skal vi komme til bunns i, skrev Lasse Sandaker-Nielsen i en kommentar til Dagbladet.

Nå fortsetter striden med de kabinansatte i NCCA, på et tidspunkt da Norwegian også slåss med selskapets piloter i Italia og med Norwegian-pilotenes internasjonale paraply-organisasjon, slik Dagbladet skrev i går.

Valentin Lorien avviser blankt uregelmessigheter fra NCCAs side - og mener at det tvert imot er Norwegian som har begått overtramp.

«Det eneste overtrampet som skjedde under stemmeprosessen var den ulovlige og gjennomgående innblandingen fra Norwegian og OSM Aviation.» Valentin Lorien, NCCA

- Ulovlig innblanding

Ifølge Lorien ble avstemmingen korrekt utført, av et uavhengig og respektert selskap med lang erfaring, Votenet Solutions.

«Det eneste overtrampet som skjedde under stemmeprosessen var den ulovlige og gjennomgående innblandingen fra Norwegian og OSM Aviation. De prøvde å påvirke utfallet av en intern fagforeningssak som bare NCCAs medlemmer kunne avgjøre», skriver han i en e-post til Dagbladet.

Ifølge Lorien er dette i strid med loven Railway Labor Act, som regulerer forholdet mellom selskaper og ansatte i jernbane og luftfart.

I paragraf 152 står det at representanter skal utpekes «av de respektive parter uten innblanding, påvirkning, eller press fra noen av partene» , og at «ingen part skal på noen måte blande seg inn i, påvirke eller presse den andre i dens valg av representanter».

Valentin Lorien har ikke svart Dagbladet på om NCCA vil forfølge saken for eksempel via et søksmål.

Avviser innblanding

Lasse Sandaker-Nielsen avviser at Norwegian har blandet seg inn i en intern fagforeningssak.

«Vi har gjort det enhver ansvarlig virksomhet ville gjort, nemlig opplyst de som jobber for Norwegian i USA om at landets største fagforening farer med usannheter og har en agenda som i ytterste konsekvens kan føre til at hundrevis av arbeidsplasser går tapt.»

KOMMUNIKASJONSSJEF: Lasse Sandaker-Nielsen, Norwegian.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KOMMUNIKASJONSSJEF: Lasse Sandaker-Nielsen, Norwegian. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Han skriver at Norwegian fortsatt vil «til bunns i» at folk angivelig ikke fikk stemme.

Fredrik Øygard, kommersiell direktør OSM, skriver at «som arbeidsgiver er det vår plikt og rett å informere våre ansatte om at AFA aktivt arbeider mot OSM Aviation sin modell og mot Norwegian som operatør, da dette potensielt kan sette medlemmene av NCCA sine arbeidsplasser i fare».

Norwegian og OSM Aviation har ikke indikasjoner på at saken vil bli rettslig forfulgt av NCCA.

Omstridt USA-lisens

Grunnen til at Norwegian skarpt advarte de ansatte mot å slutte seg til AFA, er at dette fagforbundet har jobbet innbitt mot en flylisens til Norwegians irske datterselskap Norwegian Air International (NAI).

Denne lisensen ble innvilget i desember i fjor, etter en tre år lang strid.

I Dagbladet 27. mars understreket lederen Sara Nelson at AFA ikke er imot at Norwegian skal fly mellom Europa og USA, og at de kan fly så mye de vil på lisensen til det norske morselskapet.

At AFA er motstander av NAIs lisens begrunner hun med at Norwegian med etableringen i Irland bruker et «bekvemmelighetsflagg som tillater dem å ta et bemanningsselskap og leie folk fra hvor som helst i verden hvor de har de laveste arbeidslivsstandardene».

At Nelson mener NAIs modell er «unik», er noe av det Sandaker-Nielsen sikter til med sin påstand om usannheter.

- Motsies av handlinger

Selv om Norwegian og OSM Aviation gjentatte ganger har sagt at de respekterer de ansattes organisasjonsfrihet - senest i Dagbladet igår - er lederen for de kabinansattes fagforening i USA dundrende uenig.

«De sier offentlig at de støtter sine ansattes rett til å fagorganisere seg, mens handlingene deres sier noe helt annet», mener Valentin Lorien i NCCA.