- Uhyrlig påstand

- Påstanden fra Folkehelsas forsker er uhyrlig, usann og injurierende, sier administrerende direktør Helge Lund i Legemiddelindustriforeningen (LMI).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- At vi av økonomiske årsaker ikke ønsker å finne en aidsvaksine, er den mest provoserende beskyldningen jeg har hørt i løpet av mine tre år i LMI, fastslår Lund overfor Dagbladet.

Han viser til at det til nå er foretatt mer enn 30 ulike vaksineforsøk, hvorav legemiddelindustrien er, eller har vært, tungt inne i flere. Dessverre har det vist seg meget vanskelig å utvikle en vaksine mot hiv.

6. desember sendte Lund et brev til Folkehelsa-direktør Bodolf Hareide, hvor han spurte om synspunktene overlege Preben Aavitsland og forsker Carol Holm-Hansen har fremmet offentlig virkelig representerer Folkehelsas syn på legemiddelindustrien.

- Vi ba også om et møte. I dag, 24 dager seinere, har vi ikke fått noe svar, beklager Lund.

Normalt pleier ikke LMI å ta opp enkeltpersoners uttalelser med institusjonen hvor de jobber. Men i dette tilfellet fant Lund ordbruken så graverende at han måtte reagere.

- Det påstås at vi ikke er interessert i å utvikle en aidsvaksine fordi vi tjener mer på medisinering. En fryktelig anklage, som selvsagt er usann fra ende til annen. Skal Statens institutt for folkehelse fortsette å kalle seg et nasjonalt kompetansesenter, må de holde seg for gode til slike uhyrlige påstander.

- Er det aktuelt å gå videre med denne saken?

- Jeg velger inntil videre å tro at Folkehelsas ledelse rydder opp når deres medarbeidere farer med usannheter, sier Lund.