FUNNSTEDET: Våtdrakta med levningene ble funnet her, på Lista helt sør i Norge, 2. januar i år. Etter over et halvt år er han nå identifisert som en 28 år gammel syrisk flyktning. Foto: Hampus Lundgren / Dagbladet
FUNNSTEDET: Våtdrakta med levningene ble funnet her, på Lista helt sør i Norge, 2. januar i år. Etter over et halvt år er han nå identifisert som en 28 år gammel syrisk flyktning. Foto: Hampus Lundgren / DagbladetVis mer

Uidentifisert lik i Norge var syrisk båtflyktning (28)

Ville svømme over Den engelske kanal. Drev i land i ei våtdrakt på Lista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det mystiske funnet av menneskelevninger i en våtdrakt på Lista i Norge 2. januar i år er oppklart.

Levningene var fra en 28 år gammel syrisk flyktning. Han var fra Damaskus i Syria, og kom til Europa sommeren 2014 i en båt over Middelhavet.

Hele historien kan du lese i Dagbladet Magasinet, lørdag om ei uke.

DNA-match 28-åringen er identifisert gjennom DNA-analyse, etter at Dagbladet for tre uker siden sporet opp 28-åringens søster i en tyrkisk by nær grensen til Syria.

Han døde trolig i et forsøk på å svømme over Den engelske kanal fra Calais i Frankrike til Dover i England, sammen med syriske Mouaz Al Balkhi (22), som ble funnet død i Nederland i oktober 2014.

Al Balkhi ble identifisert av Dagbladet i juni.

Kripos bekrefter Den nasjonale ID-gruppa i Kripos har analysert DNA-prøvene fra 28-åringens søster, og sammenliknet dem med funnet på Lista.

- Prøvene Dagbladet har levert, bekrefter at det en søskenrelasjon, og vi regner saken som oppklart, sier Per Angel, politioverbetjent og leder av ID-gruppa i Kripos.

DESPERATE FLYKTNINGER: Den 28-år gamle syriske mannen døde trolig i et forsøk på å svømme over Den engelske kanal fra Calais til Dover i England. Det bor mer enn 3000 flyktninger i Calais, i en flyktningleir som går under navnet The Jungle. De aller fleste forsøker å ta seg til England ved å gjemme seg i lastebiler.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
DESPERATE FLYKTNINGER: Den 28-år gamle syriske mannen døde trolig i et forsøk på å svømme over Den engelske kanal fra Calais til Dover i England. Det bor mer enn 3000 flyktninger i Calais, i en flyktningleir som går under navnet The Jungle. De aller fleste forsøker å ta seg til England ved å gjemme seg i lastebiler. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har de siste månedene vært jevnlig i kontakt med Kripos om nye opplysninger i våtdraktsaken.

- Grunnen til at vi har valgt å gå videre med dette og gjøre DNA-analysene, er at opplysningene Dagbladet har kommet med har vært helt konkrete. Det har ikke vært et skudd i blinde, sier Angel.

Familien informert Identifiseringen av 28-åringen er foreløpig uoffisiell. Kripos har kontaktet tyrkisk politi gjennom Interpol for å ta en ny DNA-prøve av 28-åringens søster.

- Vi har ingen grunn til å tvile på opplysningene, men for å avslutte saken er vi nødt til å gjøre det formelt riktig. Jeg må også få legge til at jeg synes Dagbladet har gjort en veldig god jobb i denne saken, sier Angel.

28-åringens familie er informert om at han er funnet død i Norge. Når den offisielle identifiseringen er gjort, er det opp til familien å avgjøre om levningene skal begraves i Norge eller flyttes et annet sted.

Dagbladet har vært i kontakt med familien, som ikke har tatt endelig stilling til spørsmålet.

Våtdraktmysteriet Funnet av levningene i våtdrakta på Lista ble satt i sammenheng et lik som ble funnet i ei identisk våtdrakt på den nederlandske øya Texel 27. oktober i fjor, da politiet der greide å spore begge våtdraktene til en sportsbutikk i den franske havnebyen Calais ved Den engelske kanal.

Politiets teori har vært at de var illegale migranter med tilknytning til flyktningleiren The Jungle i Calais, og at de døde i et forsøk på å svømme over Den engelske kanal for å komme til Storbritannia.

Leste om Mouaz Dagbladet har undersøkt saken siden april, og greide for en måned siden å identifisere personen som ble funnet på Texel. Han het Mouaz Al Balkhi, var 22 år gammel og hadde flyktet fra krigen i Syria.

Våtdraktmysteriet: 28-åringen ble funnet i denne våtdrakta, 2. januar i år. Foto: Kripos
Våtdraktmysteriet: 28-åringen ble funnet i denne våtdrakta, 2. januar i år. Foto: Kripos Vis mer

Saken «Våtdraktmysteriet» - historien om Mouaz og hvordan Dagbladet sporet ham opp - er omtalt i medier over hele verden.

Det er som en direkte konsekvens av den internasjonale oppmerksomheten at Dagbladet kom i kontakt med familien til 28-åringen som ble funnet på Lista. Familien har lett etter ham siden 7. oktober i fjor.

Død: 28-åringen forsøkte trolig å svømme til England sammen med Mouaz Al Balkhi (22) fra Syria. Våtdraktene de ble funnet i, ble kjøpt samtidig i Calais i Frankrike. Foto: Privat
Død: 28-åringen forsøkte trolig å svømme til England sammen med Mouaz Al Balkhi (22) fra Syria. Våtdraktene de ble funnet i, ble kjøpt samtidig i Calais i Frankrike. Foto: Privat Vis mer