NATO-ØVELSE: Ubemannede luftfartøy fløy i juni over den store Nato-øvelsen Baltops på Utö i Stockholmsskjærgården, ifølge DN. Foto: Allard Lasse / Aftonbladet / NTB Scanpix
NATO-ØVELSE: Ubemannede luftfartøy fløy i juni over den store Nato-øvelsen Baltops på Utö i Stockholmsskjærgården, ifølge DN. Foto: Allard Lasse / Aftonbladet / NTB ScanpixVis mer

Uidentifiserte luftfartøy oppdaget i svensk luftrom under Nato-øvelse: - Kan være en fremmed makt

Ble hemmeligholdt av det svenske forsvaret. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uidentifiserte og ubemannede luftfartøy skal ha fløyet inn i et forbudt område over Stockholms skjærgård i juni. Det uønskede besøket skjedde samtidig som Nato-styrker gjennomførte den store Baltops-øvelsen i det samme området, melder Dagens Nyheter.

Ifølge den svenske avisa skal luftfartøyene ha beveget seg over et område på Utö i Stockholm-skjærgården der det var innført flyforbud.

- Vi har informasjon om at det befant seg ubemannede luftfartøy i luftrommet over Utö ved to anledninger i løpet av natta, sier pressetalsmann Philip Simon ved det svenske forsvaret til avisa.

Det skal ha pågått øvelser på øya i samme tidsrom som luftfartøyene beveget seg rundt én kilometer over bakken. Forsvaret vil ikke svare på hem som kan være ansvarlig, eller hvor alvorlig de anser hendelsene å være.

- Kan være en test

Opplysningene har blitt holdt hemmelig av Forsvaret siden hendelsen i juni. Ifølge svenske DN etterforskes hendelsene av flere avdelinger i Forsvaret.

Under BALTOPS-øvelser i Sverige i 2015 sendte et medieselskap en drone i lufta, uten tillatelse til å fotografere. Men i motsetning til hendelsen i fjor, skal de ubemannede flyene som ble oppdaget i juni ha fløyet på omtrent 1 000 meters høyde. Det gjør at mistankene rettes mot en fremmed makt.

- Det kan være en test av en fremmed makt for å se hvordan deres systemer fungerer i felt i Sverige. De kan også ha testet om Sverige oppdager flyet, hvordan vi reagerer og hvordan vi håndterer en slik situasjon, sier en ikke navngitt etterretningsekspert avisa har snakket med.

Ubåtjakt i Stockholmsskjærgården

I oktober 2014 gikk ubåt-alarmen i Sverige. I én uke søkte det svenske forsvaret med lupe etter det de mistenkte var en ubåt fra et fremmed land.

SØKER: Store styrker fra det svenske forsvaret er på jakt etter det som kan være en ubåt i den stockholmske skjærgården. Video: Øistein Norum Monsen/ Ralf Lofstad/ Dagbladet Vis mer

I løpet av de første sju dagene fikk svenske myndigheter inn over 100 tips. Men etter sju dagers resultatløs ubåtjakt, ble operasjonen avsluttet:

- Forsvarsmaktens vurdering er at det har pågått en trolig undervannsaktivitet, men denne er ikke bekreftet. Type og nasjonalitet er ikke bekreftet, sa innsatssjef Anders Grenstad den gang.

I fjor ble det kjent at forsvaret hadde gjort funn under ubåtjakten ett år tidligere, som styrket teorien om at Sverige ble krenket av en fremmed makt.

- Det er et antall hendelser på land. Både våre egne folk og politiet har bidratt, og vi har analysert funnene i samarbeid, sa forsvarssjef Sverker Göranson.