Uinspirerende ny leder

TOKYO (NTB-DPA-Reuters): Trass i advarslene fra finanseksperter og meningsmålinger valgte LDP i dag som sin nye leder Keizo Obuchi, nettopp mannen de færreste tror har evnen til å trekke Japan ut av sin dypeste økonomiske krise på 50 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er praktisk talt gitt at 61 år gamle Obuchi blir ny statsminister neste i går etter at regjeringspartiet valgte ham til ny leder med overveldende flertall. Nå håper markedene at han iallfall utnevner sin nærmeste rival, Seikuro Kajiyama, til finansminister.

Den fargeløse og uinspirerende Obuchi kan nok være dyktig til å manøvrere i partipolitikken, og han leder den største fraksjonen innenfor regjeringspartiet. Men han innrømmer selv at han vet lite om økonomi.

Yngste representant

Obuchis politiske karriere begynte da han 26 år gammel avbrøt en akademisk karriere og ble valgt til å overta farens plass i nasjonalforsamlingen, etter at faren døde brått.

Obuchi kommer fra Gumma-distriktet, i likhet med forgjengerne Takeo Fukeda og Yasuhiro Nakasone.

Før han ble politiker tok han eksamen i litteratur med en hovedoppgave om George Orwell, og han var sterkt fascinert av Djengis Khan og Gobi-ørkenen i Mongolia. Han ønsket å studere mongolsk språk.

Mens han var student var han en ivrig globetrotter og besøkte 37 land. Han er også en dyktig utøver av aikido, en form for kampsport.

Fargeløs

Obuchi er så stillfaren at han blir kalt den lydløse stemmen og så pregløs at han blir kalt mannen uten ansikt. Han anklages for bare å være en koffertbærer for tidligere statsminister og partiguru Noboru Takeshita.

Han søker alltid kompromisser og har følgelig få eller ingen uvenner. Men han er dyktig til å manøvrere i bakrommene.

Ikke desto mindre frykter finansverdenen at Obuchi ikke er rett mann til rett tid, og at han er altfor forsiktig og konvensjonell til å tore å ta de takene som blir nødvendige for å få Japans kriserammede økonomi i fart igjen.

Og de mer reformorienterte yngre medlemmene av LDP frykter at den grå og kjedelige Obuchi vil forårsake et nytt smertelig nederlag når det senest i år 2000 skal holdes valg på ny nasjonalforsamling.

(NTB-DPA-Reuters)

SKEPTISK: Den nye statsministeren i Japan vekker ingen stor tillit i markedet.