UiO la ut studentenes personnummer på nettet

Nå har Datatilsynet vært på besøk på Universitetet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For seks uker siden ble flere tusen personnummer til studenter og ansatte ved Det medisinske fakultet lagt ut på nettet. Nå har Datatilsynet vært på besøk på Universitetet i Oslo.

Avdelingsdirektør i Datatilsynet Leif T. Aanensen sier til Universitas at UiO ikke bør bruke personnummer for å identifisere studentene.

- Man skal være veldig varsom med bruk av personnumre, og UiO bør ikke bruke personnumre i utgangspunktet. Det er derfor man har studentnummer. Dette fremgår i personopplysningsloven, sier Aanesen.

Datatilsynet jobber med en rapport som sluttføres i sommer, og ønsker nå kun å kommentere situasjonen på et generelt grunnlag.

For seks uker siden avdekket Universitas at over 3.400 personnumre til studenter og ansatte ved Det medisinske fakultet lå tilgjengelig på nett. Ved et annet tilfelle ble over 5.000 personnumre lagt ut.

Rektor ved UiO, Geir Ellingsrud, innrømmer at rutinene har sviktet og tar kontrollen fra Datatilsynet svært alvorlig.

- Vi skal gjøre alt vi kan for å tette igjen hullene. Det vil være problematisk hvis slike saker oppstår igjen. UiO er en stor arbeidsplass og det er ikke alt rektor er involvert i, men alle skal være klar over våre internkontroller slik at sånne feil ikke skjer igjen, sier Ellingsrud til Universitas.

Selv om det er kort tid siden Datatilsynet har vært på kontroll, har UiO satt i gang en del strakstiltak for at dette ikke skal skje igjen.

LA UT FLERE TUSEN PERSONNUMRE: For seks uker siden avdekket Universitas at over 3.400 personnumre til studenter og ansatte ved Det medisinske fakultet lå tilgjengelig på nett. Ved et annet tilfelle ble over 5.000 personnumre lagt ut. Illustrasjonsfoto: Rune Myhre / Dagbladet
LA UT FLERE TUSEN PERSONNUMRE: For seks uker siden avdekket Universitas at over 3.400 personnumre til studenter og ansatte ved Det medisinske fakultet lå tilgjengelig på nett. Ved et annet tilfelle ble over 5.000 personnumre lagt ut. Illustrasjonsfoto: Rune Myhre / Dagbladet Vis mer

(NTB)