UiO tildeles forskningssenter for høyreekstremisme

- Har ikke vært noen bred norsk forskning på høyreekstremisme på 10 - 15 år.

PROFESSOR: Tore Bjørgo, professor ved Politihøgskolen, var en av dem som forklarte seg under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Bjørgo skal lede det norske forskningssenteret som UiO i dag ble tildelt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PROFESSOR: Tore Bjørgo, professor ved Politihøgskolen, var en av dem som forklarte seg under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Bjørgo skal lede det norske forskningssenteret som UiO i dag ble tildelt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) I dag ble det kjent at Universitetet i Oslo tildeles det nye forskningssenteret på høyreekstremisme. Med i kampen om forskningssenteret var Universitetet i Bergen, samt Høgskolen i Oslo og Akershus. 50 millioner er bevilget til senteret, penger som ble bevilget i det reviderte statsbudsjettet for 2015.

Siden tidlig på 2000-tallet har det ikke eksistert noe større forskningsmiljø på høyreekstremisme i Norge, etter at det på 1990-tallet ble mindre forskning på området. Siden den gang har det bare vært noen ekstremismeforskere på ulike skoler og ved diverse institusjoner. Nå vil forskere og deres forskning i større grad samles på ett sted.

- Mer høyreekstremisme nå Tore Bjørgo, professor ved Politihøgskolen, skal lede det nye forskningssenteret.

- I Norge har vi egentlig to store ideologiske og terroristiske utfordringer, militant jihadisme og høyreekstremisme. Norge har solide forskningsmiljøer innen militant jihadisme, men i dag ser vi også en økende trussel fra høyreekstrem terror og hatkriminalitet, sier Tore Bjørgo til Dagbladet. 

Han trekker blant annet frem Anton Lundin Pettersons drap på en lærer og en elev ved en skole i Tröllhattan, og «Kebab-drapene» i Tyskland, som eksempler på den ideologisk motiverte kriminalitet Europa i større grad blir rammet av nå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer