UiO tildeles forskningssenter for høyreekstremisme

- Har ikke vært noen bred norsk forskning på høyreekstremisme på 10 - 15 år.

PROFESSOR: Tore Bjørgo, professor ved Politihøgskolen, var en av dem som forklarte seg under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Bjørgo skal lede det norske forskningssenteret som UiO i dag ble tildelt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PROFESSOR: Tore Bjørgo, professor ved Politihøgskolen, var en av dem som forklarte seg under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Bjørgo skal lede det norske forskningssenteret som UiO i dag ble tildelt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) I dag ble det kjent at Universitetet i Oslo tildeles det nye forskningssenteret på høyreekstremisme. Med i kampen om forskningssenteret var Universitetet i Bergen, samt Høgskolen i Oslo og Akershus. 50 millioner er bevilget til senteret, penger som ble bevilget i det reviderte statsbudsjettet for 2015.

Siden tidlig på 2000-tallet har det ikke eksistert noe større forskningsmiljø på høyreekstremisme i Norge, etter at det på 1990-tallet ble mindre forskning på området. Siden den gang har det bare vært noen ekstremismeforskere på ulike skoler og ved diverse institusjoner. Nå vil forskere og deres forskning i større grad samles på ett sted.

- Mer høyreekstremisme nå Tore Bjørgo, professor ved Politihøgskolen, skal lede det nye forskningssenteret.

- I Norge har vi egentlig to store ideologiske og terroristiske utfordringer, militant jihadisme og høyreekstremisme. Norge har solide forskningsmiljøer innen militant jihadisme, men i dag ser vi også en økende trussel fra høyreekstrem terror og hatkriminalitet, sier Tore Bjørgo til Dagbladet. 

Han trekker blant annet frem Anton Lundin Pettersons drap på en lærer og en elev ved en skole i Tröllhattan, og «Kebab-drapene» i Tyskland, som eksempler på den ideologisk motiverte kriminalitet Europa i større grad blir rammet av nå.

- Skal sikre grunnleggende verdier Det var i revidert nasjonalbudsjett for 2015 at planene for det nye forskningssenteret ble klare. Der bevilget Stortinget midler til et senter for forskning på høyreekstremisme og relaterte fagfelt, fordi at man etter 22. juli 2011 trenger mer kunnskap om høyreekstremisme, men også formidling av slik kunnskap.

- Kunnskap og innsikt kan bidra i kampen mot ekstremisme. Forskning og forebygging er viktig for å sikre grunnleggende verdier som demokrati, menneskerettigheter og trygghet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i meldingen.

Bjørgo mener senteret blant annet aktualiseres av flyktningsituasjonen i Europa, men også av terrorangrepene i Paris fredag 13. november. Til Dagbladet forteller han at senteret vil fokusere på fire hovedområder: høyreeklstrem ideologi og høyreekstreme bevegelser, mønstre i høyreekstrem terrorisme og hatkriminalitet, forebygging av høyreekstreme eksesser og vold, samt hvordan høyreekstreme forholder seg til sine venner og fiender, i for eksempel mediene og politiske partier.

Flere forskningsinstitusjoner - Flyktningstrømmen har ført til hatkriminalitet, vold og påsatte branner på asylmottak i Sverige og i Norge. I tillegg har vi terroren, som for en drøy uke siden rammet Paris igjen. Det dreide seg om jihadistisk terror, men vi regner med at terroren også vil føre til mer høyreekstrem vold, skriver Bjørgo i en pressemelding publisert på UiOs nettside.

Senteret skal ledes av Universitetet i Oslo, i samarbeid med Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Fredsforskningsinstituttet (PRIO) og Senter for studier av Holocaust og livsynsminoriteter, Politihøgskolen og Forsvarets forskningsinstitutt. Også flere internasjonale miljøer skal være med.

I forkant av tildelingen skrev Bergensavisen at Universitetet i Bergen hadde stor tro på å få forskningssenteret, mens terrorforskeren Lars Gule, som ønsket at senteret skulle legges ved HiOA, stilte seg kritisk til at senterets pengebevilgninger skulle innom Forskningsrådet først.