?- UTSKUDD: - De som står bak og sprer trusler er uislamske utskudd, sier Usman Rana, og ber alle om å boikotte demonstasjonen foran Stortinget i morgen.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
?- UTSKUDD: - De som står bak og sprer trusler er uislamske utskudd, sier Usman Rana, og ber alle om å boikotte demonstasjonen foran Stortinget i morgen. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

- Uislamske utskudd

Usman Rana karakteriserer de som står bak trusselvideoen som uislamske utskudd. Han ber om at alle muslimer boikotter demonstrasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spaltist, lege og tidligere leder av Muslimsk Studentsamfunn, Usman Rana, slår fast at gruppa med ekstremister som står bak den tillyste demonstrasjonen utenfor Stortinget og trusselvideoen mot kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre - under parolen «Norske soldater ut av Afghanistan» - ikke taler på vegne av norske muslimer.

- Dette er en håndfull gruppe personer som forsøker å spre sitt hatefulle budskap via Internett. Det er en gjeng med ekstremistiske utskudd som med sine meninger og truende atferd bryter mot grunnleggende islamske prinsipper, sier Usman Rana til Dagbladet.

- Ikke akseptabelt Usman Rana mener det er viktig å erkjenne at ekstreme meninger finnes, samtidig er han også tydelig på at slike holdninger ikke må bagatelliseres.

- Det er sentralt at praktiserende og etablerte muslimske miljøer ikke aksepterer slike holdninger, Unge muslimer må være på vakt mot slike umuslimske ekstremister. Dette er mennesker som forsøker å ikle sine meninger en islamsk drakt, sier Usman Rana.

Den tidligere lederen av Muslimsk Studentsamfunn maner til kamp mot mennesker som misbruker islams navn.

- Jeg har min islamske samvittighet, og vet at disse menneskene bryter islamske prinsipper. De er på kant med islam, sier Usman Rana.

- Aggresjon Han beskriver de som står bak den tillyste demonstrasjonen «Norske soldater ut av Afghanistan» og trusselvideoen mot kronprinsen, statsministeren og utenriksministeren som ekstremistiske uislamske utskudd. Samtidig understreker han på det mest bestemte at bakmennene ikke representerer norske muslimer.

- Dette er en håndfull gruppe mennesker. De får utløp for sin aggresjon i form av religiøs ekstremisme.

- Det er en plikt for alle troende muslimer å ikke la disse menneskene få spre sitt budskap. Det foregår nå en internasjonal kamp mellom ekstremister og muslimer. I Pakistan er flere teologer drept av Taliban, fordi de har kritisert ekstremisme. Det er viktig at tradisjonelle muslimer i Norge og resten av verden kjemper mot ekstremisme, sier Usman Rana.

- Norsk islam Rana understreker at det ikke er noen motsetning mellom det å være praktiserende muslim og en stolt nordmann.

- Vi som er norske muslimer har en plikt til å være lojale mot landet vårt. Norsk islam handler om praksis av islam og lojalitet til det norske, sier Usman Rana.

Samtidig er Usman Rana opptatt av at ekstremistene ikke blir bagatellisert.

- Disse menneskene bruker nye medier som Internett, og appellerer til temaer som mange isolert kan være enig i - som demonstrasjonen «Norske soldater ut av Afghanistan». De kan tiltrekke seg unge, derfor er det viktig at vi fortsetter å ta avstand fra ekstremisme, sier Usman Rana.

- Ekstremistene forsøker å gi inntrykk av at det er en motsetning mellom det å være norsk og muslim. Det er det ikke.

- Boikott Rana håper at nordmenn forstår at det er en enorm forskjell mellom ekstremistene og praktiserende norske muslimer.

- Det er helt legitimt å være motstander av krigen i Afghanistan. Men det er ingen menneskerett å glorifisere krigen eller spre truende videoer, sier Usman Rana.

Han beskriver ekstremistene som en håndfull aggressive personer. Ekstremister som sprer hat.

- Alle bør boikotte demonstrasjonen foran Stortinget i morgen fredag. Vi må være tydelige og ikke la ekstremistenes hat og trusler få gjennomslag. Denne håndfulle gjengen - som PST forhåpentliogvis har full kontroll på - må ikke få gjennomslag for sine holdninger, sier Usman Rana.