Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ukas helt?

Kjell Magne Bondevik løste i går den viktigste floken i årets lønnsoppgjør. Både LO og NHO er fornøyde med regjeringens bidrag til etter- og videreutdanningsreformen - det vanskeligste punktet under meklingen. De færreste tror på storstreik når fristen går ut i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksmeklingsmann Reidar Webster mener partene dermed har kommet et langt skritt mot løsning. Lykkes det, blir årets lønnsoppgjør svært moderat.

Dermed bør sentralbanksjef Svein Gjedrem nokså umiddelbart kunne komme med gladmelding om rentenedsettelse.

Toppmøte

Men også i en langt alvorligere og atskillig mer fastlåst konflikt har Bondevik denne helga bidratt til håp om løsning.

Toppmøtet mellom den amerikanske og den russiske utenriksministeren i Oslo tirsdag kan bli første skritt mot fred i Kosovo.

- Det er disse to sakene som har opptatt mest av min tankevirksomhet og min arbeidstid de siste dagene, sier Bondevik til Dagbladet.

- Jeg føler at vi fra regjeringens side har gjort det vi kan i begge tilfeller. Og jeg håper selvsagt at utgangen på det kan bli mest mulig positiv. Dette er svært forskjellige konflikter. Den i Kosovo er nok langt vanskeligere å finne en løsning på enn den her hjemme. Men vi gjør i hvert fall hva vi kan på begge fronter.

Ny byggestein

- Det gleder meg å høre at partene i lønnsoppgjøret er tilfredse med vårt svar. Vi la mye arbeid i brevet. Jeg føler at vi nå har lagt en ny byggestein i et inntektspolitisk samarbeid som kan strekke seg over mange år.

Bondevik presiserer at han ikke ønsker å blande seg inn i meklingen som fortsatt pågår. Men han understreker at en viktig forutsetning for regjeringens bidrag er fortsatt moderate oppgjør i årene framover.

Målet er å få lønns- og prisveksten ned på samme nivå som i konkurrentlandene.

- Dette skal være et bidrag til et moderat oppgjør ikke bare i år, men i de tre følgende årene.

- Betyr ikke dette også noe for renta?

- Jo. Et lønnsoppgjør som bringer lønnsveksten innenfor ansvarlige rammer vil bringe både kostnads- og prisveksten ned, men også legge grunnlaget for å få renta ned. Det vil norsk økonomi og medlemmene i arbeidstakerorganisasjonene være tjent med.

- Hvor raskt kan renta gå ned?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Det vil jeg overlate til sentralbanksjefen å håndtere. Men jeg føler at regjeringen gjennom dette brevet har levert et ytterligere bidrag til det, sier Bondevik.

BROBYGGEREN: Bondevik fikk LO-lederen og NHO-direktøren på glid i lønnsoppgjøret. Klarer han å takle krigspartene i Kosovo og?