SUSPENDERT: UKIPs kandidat i North East Hampshire, Robert Blay, er suspendert etter å ha kommet med sjokkerende uttalelser mot De konservatives kandidat i valgkretsen, Ranil Jayawardena (t.v). Foto: Skjermdump The Mirror, NTB Scanpix
SUSPENDERT: UKIPs kandidat i North East Hampshire, Robert Blay, er suspendert etter å ha kommet med sjokkerende uttalelser mot De konservatives kandidat i valgkretsen, Ranil Jayawardena (t.v). Foto: Skjermdump The Mirror, NTB ScanpixVis mer

UKIP-kandidat om motstanderen: - Om han noen gang blir statsminister skal jeg sette en kule mellom øynene på ham

Suspendert etter sjokkuttalelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen går britene til urnene for å avgjøre hva som blir Storbritannias nye regjering. Først og fremst står knivingen mellom De konservative og Labour, og hvert eneste sete i parlamentet er viktig. Det er imidlertid det høyrepopulistiske partiet UKIP som har skapt mest bråk det siste døgnet.

Robert Blay, Det britiske uavhengighetspartiets (UKIP) parlamentskandidat i North East Hampshire, har blitt suspendert fra partiet etter å ha kommet med svært grove og sjokkerende trusler mot sin hovedkandidat i distriktet.

Utenfor et partiarrangement der partileder Nigel Farage talte lørdag, kom den 55-årige politikeren med truslene mot De konservatives kandidat Ranil Jayawardena. Det hele ble tatt opp på kamera av tabloidavisa Daily Mirror.

- Jeg tror han kan bli den første asiatiske statsministeren. Om han blir det, vil jeg personlig sette en kule mellom øynene på ham, sier Blay i opptaket.

- Jeg hater ham Videre fortsetter Blay med de sjokkerende bemerkningene om Ranil Jayawardena.

- Jeg vil ikke ha denne jævelen som statsminister. Jeg hater ham intenst, sier Blay om muligheten for at Jayawardena har en lysende politisk framtid og muligheten for at han en gang kan bli statsminister.

Ifølge BBC suspenderte UKIP Blay så fort uttalelsene ble kjent, og partiet har bedt 29 år gamle Jayawardena om unnskyldning.

- Slike kommentarer hører ikke hjemme i britisk politikk eller i det offenlige, og partiet vil beklage seg overfor Jayawardene, sier en talsperson for partiet, ifølge BBC.

Videre i opptaket hevder Blay at Jayawardena ikke er «britisk nok» til å sitte i parlamentet. Ifølge The Guardian migrerte Jayawardenas far fra Sri Lanka på 70-tallet.

- Familien hans har bare vært i landet siden 70-tallet. Da er du ikke britisk nok til å sitte i vårt parlament. Jeg har 400 år med forfedre der jeg bor. Det har ikke han, sier Blay på videoen.

- Kunne stilt med en apekatt Ifølge The Guardian er valgkretsen North East Hampshire, der de to politikerne stiller mot hverandre, en trygg seier for De konsevative.  Under det forrige parlamentsvalget i 2010, fikk De konservatises kandidat James Arbuthnot mer enn 18 000 av de totalt 53 000 stemmene.

55-årige Blay var selv tidligere medlem av De konservative. Han blir spurt av Daily Mirror om Jayawardena er favoritten til å vinne.

- Den asiatiske fyren, ja? Det gjør meg kvalm.

- Men jeg har alltid sagt: I min valgkrets kan du stille med en apekatt og putte på ham en blå rosett, og han vil vinne, sier Blay.

En blå rosett symboliserer at kandidaten representerer De konservative.

Sjokkert Ranil Jayawardena sier selv, ifølge BBC, at han er sjokkert over at en person med Robert Blays holdninger kan bli valgt som UKIP-kandidat.

- Min familie tror på hardt arbeid. Faren min kom til dette landet for å gjøre nettopp det, og har aldri krevd ett øre fra staten. Han har bidratt til samfunnet som embetsmann, og jeg har gjort det samme som lokalpolitiker, sier Jayawardena.

Det høyrepopulistiske og innvandringskritiske UKIP har som hjertesak å få Storbritannia ut av EU, og å stramme inn på landets innvandringspolitikk. I fjor sjokkerte de en hel verden da de vant EU-parlamentsvalget i Storbritannia, noe som endte med å bli det første nasjonale valget som verken ble vunnet av Labour eller De konservative.

Partiet har også blitt beskyldt for å være rasistisk, noe partileder Nigel Farage har brukt mye tid på å avfeie.

I meningsmålinger fra helga gir byråene Opinium og YouGov UKIP 13 prosent, byrået Survation gir dem 17 prosent i forkant av morgendagens valg.