Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ukjent drama i kulissene: Ville fjerne Cappelen fra rettssalen

Eirik Jensen og Gjermund Cappelen skal igjen sitte sammen i fem måneder i tingrettens sal 250. Det ville gjerne Jensens forsvarere unngå.

ANKESAK: Tirsdag 28. august begynner ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Jensen var en av Norges mest anerkjente politimenn, men endte med å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling i en av norgeshistoriens mest omtale rettssaker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var iskaldt da Eirik Jensen (61) og Gjermund Cappelen (51) møttes i Oslo tingrett i januar i fjor. De hadde ikke sett hverandre på over tre år den gangen, men utvekslet ingen blikk eller høfligheter.

Cappelen var tross alt mannen som i avhør hadde sluppet bomba om at han hadde fått hjelp av politioverbetjent Jensen med å smugle narkotika inn til Norge siden 1993. Eirik Jensen ble dømt for grov korrupsjon og for å ha medvirket til smugling av 13,9 tonn hasj mellom 2004 og 2013.

- Inhabil statsadvokat

Hasjbaronen Cappelen ble trodd. Eirik Jensens forklaring om at han ikke visste om den gigantiske hasjimporten ble ikke tillagt noe vekt av dommerne. Nå skal de møtes igjen i Oslo tingretts sal 250, der ankesaken holdes for Borgarting lagmannsrett.

BEHANDLES SAMMEN: I rettssaken i Borgarting lagmannsrett sitter igjen Eirik Jensen og Gjermund Cappelen som tiltalt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BEHANDLES SAMMEN: I rettssaken i Borgarting lagmannsrett sitter igjen Eirik Jensen og Gjermund Cappelen som tiltalt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Der blir opplegget akkurat det samme som i tingretten. Begge to er tiltalt og har fått satt av to uker til hver sin forklaring. Dagbladet vet imidlertid at Jensens forsvarere ønsket det helt annerledes.

GAMMEL ORDNING: Ti ikke-jurister skal etter fem måneder i retten avgjøre Eirik Jensens skyld. Han anket dommen fra Oslo tingrett på 21 år for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Dette blir den siste folkejuryen i Norges historie. Video: NTB Scanpix / Dagbladet. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Jensens forsvarere har anført at de mener statsadvokat Lars-Erik Alfheim er inhabil fordi han deltar i et aktorat mot Eirik Jensen, som er tiltalt av Spesialenheten. Dette er ikke behandlet av lagmannsretten, men dersom saken ankes videre til Høyesterett, kan saksbehandlingsfeil være et ankegrunnlag for Jensens advokater.

Ville ha Cappelen ut av rettssalen

Dagbladet erfarer også at Jensen-teamet gjorde andre framstøt for å endre forutsetningene fullstendig før ankesaken, der Gjermund Cappelen har anket straffeutmålingen.

Jensens forsvarere skal ha foreslått at lagmannsretten kunne gjennomføre behandlingen av Cappelens anke på én dag eller to uavhengig av Jensens sak og at Spesialenheten deretter kunne kalle ham inn som vitne mot Jensen.

Slik blir det ikke, og Cappelen vil nå være til stede gjennom hele behandlingen. Det betyr at han både kan supplere opplysninger og kommentere og få spørsmål om forklaringer som blir gitt i retten.

- Etter felles anmodning fra Spesialenheten og Oslo statsadvokatembeter, besluttet lagmannsretten i november 2017 at straffutmålingsanken fra Cappelen og skyldanken fra Jensen skal behandles sammen. Dette er begrunnet med at sakene på den måten blir best opplyst for retten, sier assisterende sjef i Spesialenheten Guro Glærum Kleppe til Dagbladet.

Vil se sammenheng

Dagbladet har flere ganger kontaktet Jensens forsvarer John Christian Elden, som ikke har besvart Dagbladets henvendelser.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim, som fører saken mot hasjbaronen Gjermund Cappelen, ville også behandle de to sakene sammen.

- Begge de domfelte har anket og det var ønskelig blant annet for sammenhengen i faktum og å få saken godt belyst, at den på ny gikk i fellesskap, sier Alfheim til Dagbladet.

Kjernen i saken er hvorvidt Eirik Jensen gjennom over et tiår har visst og dermed støttet opp om Gjermund Cappelens omfattende hasjsmugling inn til Norge. Oslo tingrett konkluderte Jensen systematisk har medvirket til importen. Oslo tingrett fant det også bevist at han har mottatt over 660 00 kroner i korrupsjonspenger.

«Elefanthjernen»

Dette vil også bli stridens kjerne i lagmannsretten. Cappelens og Jensens forklaringer om helt konkrete episoder har ofte vært motstridende. I tillegg hadde Cappelen ofte detaljerte beskrivelser av gamle episoder.

Jensen ble blant annet dømt på at Cappelen betalte for oppussingen av badet hans til 200 000 kroner. I tingretten forklarte Jensen at han ikke husket om hasjbaronen hadde vært på gården der badet ble bygget, men Cappelen hadde i avhør med Spesialenheten tegnet eiendommen i detalj.

Jensen mente at Cappelen kunne fått eiendommen beskrevet i 2005 av rørleggeren som gjorde arbeidet på gården.

- Det er fullt mulig med den elefanthjernen han har, sa Jensen.

Cappelen demonstrerte også hukommelsen sin flere ganger i tingretten med forklaringer som ble støttet opp av annen dokumentasjon. Det kan også bli avgjørende i ankesaken.

- Riktig straff

Hasjbaronens forsvarer Benedict de Vibe mener det er helt riktig at de to sakene behandles sammen i Borgarting lagmannsrett.

- De må helt klart gå sammen. Det er bare ved full behandling av saken at man kan se momentene i sammenheng.

Cappelen har anket fengselsdommen på 15 år, og de Vibe har uttrykt overfor Dagbladet at han mener hans klient ikke har noe å tape når han nå ber om mildere straff for å ha snakket inn Jensen.

- Sammenhengen i lagmannsretten kan forhåpentligvis gi riktig straff for Cappelen. For ham er det viktig at dette går sammen, sier de Vibe til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!