Ukjent drone forstyrret svensk militærøvelse

Deler av øvelsen ble stoppet og svenske soldater forberedte seg på å skyte ned dronen.

STOCKHOLM:  En eller flere nærgående droner av ukjent opphav ble observert under en årlig militærøvelse i Sverige. Her fra deler av øvelsen i Stockholms skjærgård. Foto: Fredrik Sandberg
STOCKHOLM:  En eller flere nærgående droner av ukjent opphav ble observert under en årlig militærøvelse i Sverige. Her fra deler av øvelsen i Stockholms skjærgård. Foto: Fredrik SandbergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En eller flere fjernstyrte droner av ukjent opphav, forstyrret nylig en stor, svensk militærøvelse.

Det første til at øvelsen ble avbrutt og våpen ladd med skarp ammunisjon, skriver den svenske avisa Dagens Nyheter.

Bekrefter observasjon

De siste ni døgn har Sveriges marine gjennomført en stor, årlig øvelse som har fått navnet Swenex.

Øvelsen foregår i et område mellom Stockholm, Västervik 25 mil lenger sør, og øya Gotland, og i de tilstøtende havområdene.

Tidligere denne uka ble det kjent at et ukjent flyvende objekt var observert under øvelsen. Ifølge flere eksperter dreide deg sannsynligvis om fjernstyrte droner

- Vi kan bekrefte observasjonen. Men hva det var og i hvilket omfang vil vi ikke gå inn på, sier Jesper Tengroth, pressesekretær i det svenske forsvaret.

Stoppet øvelsen

Nå skriver Dagens nyheter, som henviser til ikke navngitte kilder, at objektet var så nærgående at deler av øvelsen ble avbrutt og utsatt til luften ble ansett som trygg igjen.

Ifølge avisa byttet flere militære enheter sin øvingsammunisjon med skarpe skudd for å skyte ned dronen, men av ulike årsaker åpnet man ikke ild.

- Vi tilpasser oss alltid det gjeldende trusselbildet, men hvilke skritt som ble gjennomført går vi ikke ut med, sier Tengroth.

Utstyrt med posisjonslys

Dronen, eller dronene som ble observert under Swenex, hadde posisjonslys som synes i mørket.

Avisa skriver at dette har ført til spekulasjoner om at en stormakt ligger bak, og har til hensikt å åpent demonstrere at den har kapasitet til å følge det svenske forsvarets i detalj.

Liknende observasjoner har blitt gjort to ganger tidligere i år i Sverige, også det under militærøvelser.