Dagbladet avslører:

Ukjent e-post før angrepet

Onsdag morgen angrep den russiske hackergruppa Killnet flere norske nettsider, blant annet Nav og BankID. Så seint som dagen før hadde norske myndigheter kontakt med russerne om saken.

BARENTSBURG: En kontainer med mat som skulle hit, til det russiske gruveselskapet i Barentsburg på Svalbard, brukes som årsaken for onsdagens dataangrep på norske nettsider. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP
BARENTSBURG: En kontainer med mat som skulle hit, til det russiske gruveselskapet i Barentsburg på Svalbard, brukes som årsaken for onsdagens dataangrep på norske nettsider. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP Vis mer
Publisert

Den russiske hackergruppa Killnet angrep Norge onsdag morgen.

Årsaken til at de russiske hackerne lammet en rekke offentlige nettsteder og tjenester i Norge, er at norske myndigheter har stanset godstransport fra Russland til Barentsburg på Svalbard, ved grenseovergangen Storskog.

Det opplyste en av hackerne selv, i et intervju med Dagbladet i går.

Dagbladet kan nå avsløre at det var kontakt mellom norske og russiske myndigheter om saken dagen før:

  • Tirsdag morgen ved 09.15-tida gikk en e-post med begrunnelsen for det norske avslaget til Russland.
  • Det var under et døgn før det ved 03-tida natt til onsdag norsk tid begynte å sirkulere meldinger på kanalen til hackergruppa Killnet på meldingstjenesten Telegram.
  • Få timer etter at Arbeidstilsynet og BankID sine nettsider ble tatt ned, ved 09-tida onsdag morgen, ble Norges ambassadør litt før klokka 14 onsdag kalt inn på teppet i Russland for formell korreks om saken.

Hackerangrepet ble også behandlet på øverste politiske nivå i Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre var selv ute og orienterte om angrepet onsdag ettermiddag, side om side med Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

KLAR: - At Norge nå har opplevd et cyberangrep, er en del av det vi nå må være forberedt på, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han møtte pressen ved 14.40-tiden onsdag. Vis mer

Dagbladet har ingen informasjon om at Killnet er underlagt russiske myndigheter. Men undersøkelser Dagbladet har gjort av tidligere dataangrep i Norge - mot Hurtigruten og Amedia - har belyst gråsonene mellom kriminelle og myndighetene i Russland.

E-posten avslører

Dagbladet har fått innsyn i korrespondansen mellom Norge og Russland som omhandler matleveransene over Storskog.

«Da er vedlagt brev fra UD sammen med russisk oversettelse av brevet sendt på e-post til generaldirektør i Trust Arktikugol, Aleksandr Veselov.»

Det skrev Stein-Magne Wiik, russisk tolk og rådgiver hos Sysselmesteren på Svalbard, i en e-post Dagbladet har fått innsyn i. E-posten ble sendt tirsdag morgen, og inneholdt en begrunnelse for Norges avslag til Russland.

ANGRIPERNE: Dagbladet har vært i kontakt med en konto tilknyttet Killnet. Vedkommende sier de ikke hadde kontakt med russiske myndigheter før angrepet.
ANGRIPERNE: Dagbladet har vært i kontakt med en konto tilknyttet Killnet. Vedkommende sier de ikke hadde kontakt med russiske myndigheter før angrepet. Vis mer

Overfor Dagbladet bekrefter Wiik at han sendte e-posten til generaldirektør Aleksandr Veselov i Trust Arktikugol tirsdag 28. juni.

Dagbladet har vært i kontakt med en konto tilknyttet Killnet. Vedkommende sier de ikke hadde kontakt med russiske myndigheter før angrepet.

- Killnet planla dette selv, sier hackeren til Dagbladet.

Henvendelsen

Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at de bare har mottatt én konkret søknad om tillatelse til transport av varer som skal til Barentsburg. Denne ble avslått 15. juni.

Sanksjonene, som trådte i kraft 8. mai, tillater ikke russerne å selv transportere godset fra Storskog til Tromsø, hvor det vil bli fraktet videre til Svalbard med båt.

Det finnes dermed to alternativer for å frakte dette godset til Barentsburg: Russerne kan frakte det med båt direkte fra Russland til Svalbard, da Svalbard er unntatt sanksjonene, eller de kan benytte seg av en ikke-russisk transportør på etappen mellom Storskog og Tromsø.

25. mai i år sendte generaldirektør i Trust Arktikugol, Aleksandr Veselov, en henvendelse til Sysselmesteren på Svalbard, hvor han ber om «hjelp til å få tillatelse fra sentrale norske myndigheter om at russiske transportselskaper vil kunne transportere varer til Trust Arktikugol gjennom grensepunktet Storskog til havna i Tromsø».

Sju tonn mat

I korrespondansen informerer Veselov om at sanksjonene ikke sikrer beredskapen til den russiske bosettingen i nødssituasjoner.

«Trusten leverer følgende laster fra Russland til russiske bosettinger: Mat, industrivarer, medisiner, reservedeler og utstyr for driften av gruva og varmekraftverket i Barentsburg, reservedeler til fartøyer, biler og annet utstyr som er nødvendig for driften av infrastrukturen», skriver Veselov.

Den vanlige leveranseruta er fra Murmansk, gjennom Storskog, til havna i Tromsø og deretter videre til Svalbard med norske transportører.

- Et av alternativene, som er å levere varene direkte til sjøs fra havna i Murmansk til Barentsburg, sikrer ikke den nødvendige regelmessigheten av leveranser, først og fremst av mat, skriver de.

Lasta som nå diskuteres, ble stanset på Storskog 30. april. Trusten skriver i brevet at to containere, med en totalvekt på 20 tonn - derav sju tonn mat, står fast på Storskog.

I sitt svar til Trust Arktikugol, skriver UD at sanksjonsbestemmelsen angir strenge og spesifikke vilkår, og at terskelen for å gi tillatelse er høy.

- Ingen lider nød

Sysselmester på Svalbard, Lars Fause, sier til Dagbladet onsdag at han har vært i dialog med Justis- og beredskapsdepartementet.

- Det blir ikke riktig for meg å kommentere dataangrepet, det er nasjonalt anliggende, sier han til Dagbladet.

Han ble selv kjent med hackerangrepet via media. Fause forteller at Sysselmesteren var i kontakt med generalkonsulatet fredag, hvor det var kontakt på ledernivå med generalkonsulatet.

I tillegg hadde Sysselmesteren ordinær kontordag i Barentsburg fredag.

- Mitt ansvar for samfunnssikkerhet og beredskap gjelder alle, også Barentsburg. Det er ingen her på øya som skal lide noen nød, sier han.

MADRID: Nato avviser at passbildet som skal være av passet til Jens Stoltenberg som hackergruppa Killnet publiserte er ekte. Video: Bjørn Langsem / Reporter: Caisa Linea Hagfors Vis mer

- Uakseptabelt

Den russiske ambassade i Oslo viser til pressemelding fra Russlands utenriksdepartement, og forteller at Norges ambassadør i Russland, Solveig Rossebø, ble kalt inn til samtale tirsdag.

- Til henne ble det erklært at situasjonen der den norske siden blokkerer levering av lastegods til Spitsbergen, er uakseptabel, skriver ambassaden i en e-post til Dagbladet.

AVVISER: Russlands ambassade i Oslo sier de ikke har vært i kontakt med Killnet. Foto: Heiko Junge / NTB
AVVISER: Russlands ambassade i Oslo sier de ikke har vært i kontakt med Killnet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Man har krevd at den norske side løser dette spørsmålet snarest. Man har påpekt at uvennlige handlinger mot Russland vil føre uunngåelig til tilsvarende tiltak, fortsetter de.

Dagbladet har stilt spørsmål om hvorfor man ikke velger å frakte containerne på en måte som fremdeles godtas, men dette blir ikke besvart.

Russerne anklager i tillegg Norge for brudd på Svalbardtraktaten, ved å stanse forsendelsene som skal til Barentsburg. Torsdag svarer utenriksminister Anniken Huitfeldt på anklagene.

- Norge bryter ikke Svalbardtraktaten. Forsendelsen som ble stoppet på den norsk-russiske grensen, er stanset på grunnlag av sanksjonene som forbyr russiske veitransportforetak å transportere varer på norsk territorium, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Samtidig påpeker hun at det russiske gruveselskapet står fritt til å finne andre løsninger, og at UD i tillegg har signalisert vilje til å vurdere dispensasjon fra flyforbudet.

- Innbyggerne har tilgang på mat og medisiner. Det er ikke norsk politikk å forsøke å tvinge russiske virksomheter eller borgere bort fra Svalbard, eller å legge hindringer i veien for den virksomheten som finner sted i henhold til norske lover og reguleringer. Samtidig er det slik at Norges nødvendige reaksjon på Russlands krigføring i Ukraina også kan få praktiske konsekvenser for russiske selskaper på Svalbard, som i Norge for øvrig, sier Huitfeldt.

Når det gjelder selve dataangrepet, skriver ambassaden at «vi tror ikke det er hensiktsmessig å kommentere handlinger av uidentifiserte personer som har ingen forhold til russiske myndigheter».

- Samtidig vil vi minne om at fra 2018 er det Nasjonalt koordineringssenter for datahendelser som er ansvarlig for internasjonalt samarbeid ved datahendelser. Informasjonen om samhandlingsmåten med russiske ansvarlige etater ble flere ganger formidlet til den norske side, men Norges myndigheter nektet å etablere faglige kontakter, skriver ambassaden.

Dagbladet har presentert ambassadens påståtte samarbeidsforslag til Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

De skriver følgende i en e-post:

- Vi har ikke hatt kontakt med russiske myndigheter.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Generalkonsulatet i Barentsburg og Justis- og beredskapsdepartementet gjentatte ganger, uten at henvendelsene er besvart.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer