El Niño:

Ukjent effekt: - Skremmende

Værsituasjonen likner mer og mer på en reprise av den norske tørke- og hetesommeren i 2018. Nå er værfenomenet El Niño bekreftet i Stillehavet, og det er usikkert hvilke effekter det vil gi.

BEKREFTET: Havnivådata fra NASAs Sentinel-6 Michael Freilich-satellitt, viser den 24. april relativt høyere og varmere havvann ved ekvator og vestkysten av Sør-Amerika. Denne uka ble værfenomenet El Niño bekreftet. Foto: NASA/JPL-Caltech
BEKREFTET: Havnivådata fra NASAs Sentinel-6 Michael Freilich-satellitt, viser den 24. april relativt høyere og varmere havvann ved ekvator og vestkysten av Sør-Amerika. Denne uka ble værfenomenet El Niño bekreftet. Foto: NASA/JPL-Caltech Vis mer
Publisert

Torsdag kunne forskere ved den amerikanske etaten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) fastslå at værfenomenet El Niño har oppstått i Stillehavet. Konsekvensene kan bli mer ekstremvær en rekke steder i verden.

Tore Furevik ved Nansensenteret sier det ennå er uvisst akkurat hvor sterk El Niño vil bli.

- Men mange klimamodeller indikerer at den kan bli kraftig, sier han til Dagbladet.

- Ukjent farvann

Og ved inngangen til en sommer som er ventet å bli brutal flere steder, begir vi oss nå ut i ukjent farvann med en El Niño på toppen.

- Vi har aldri hatt en El Niño på toppen av så høye temperaturer som nå. Vi er i ukjent farvann, og vet ikke effekten. Det er skremmende i seg selv. Vi har ingen analogier til vær og klima framover, sier Furevik.

Flere klimaforskere har tidligere advart om det samme - kombinasjonen er noe vi ikke har sett før.

Kort fortalt fører El Niño til unormalt varmt vann i Stillehavet. De siste tre åra har området hatt en kjøligere fase, som har vært med på å dempe den globale oppvarmingen. Til tross for dette har varmerekordene stått for fall.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer