Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ukjent gruppe hevder å ha stått bak Bulgaria-bombe

Mener de står bak terrorbomben som kostet fem israelske turister og en lokal bussjåfør livet.

MINNET OM FLYKRASJ: Røyken og smellet var så kraftig på flyplassen i Burgas i går at øyenvitner først trodde et fly hadde krasjet med terminalbygget. Foto: NIKOLAY DONCHEV / EPA / NTB Scanpix
MINNET OM FLYKRASJ: Røyken og smellet var så kraftig på flyplassen i Burgas i går at øyenvitner først trodde et fly hadde krasjet med terminalbygget. Foto: NIKOLAY DONCHEV / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Med Allahs hjelp og etter nøye overvåking lyktes en av oss med sprenge en jødisk buss i Bulgaria, heter det i en kunngjøring fra gruppen som kaller seg Base of Jihad, lagt ut på en libanesisk nettside, skriver The Jerusalem Post.

En talsmann for Utenriksdepartementet i Bulgaria avviser imidlertid overfor det bulgarske nyhetsbyrået Focus at det var denne gruppen som sto bak bomben på bussen.

Mysterium Hvem som sprengte seg i lufta ved turistbussen, er fortsatt et mysterium. Bulgarsk politi har offentliggjort overvåkningsbilder av en langhåret, ung mann med ryggsekk, som oppholdt seg på flyplassen før de israelske turistene ankom.

Svenske myndigheter har avvist at denne mannen er svensk.

Det er tatt både fingeravtrykk og DNA-prøver av selvmordsbomberen, men disse har ennå ikke gitt etterforskerne noe svar.

Bulgarias innenriksminister Tsvetan Tsvetanov opplyste før helga at bombemannen ikke var bulgarsk, men at han hadde oppholdt seg i landet fire dager før han slo til.

Bombemannen forsøkte å leie bil i den lille kystbyen Pomorie noen dager før angrepet, men ble avvist fordi utleieren fattet mistanke til førerkortet hans som var utstedt i Michigan i USA. Ifølge politiet var førerkortet falskt.

Medhjelper Både amerikansk og israelsk etterretning bistår Bulgaria i etterforskningen, og det samme gjør Interpol.

Ifølge Tsvetanov benyttet selvmordsbomberen rundt tre kilo TNT, og den bulgarske avisen Pressa og fjernsynsstasjonen bTV antyder at han kan ha hatt en medsammensvoren som utløste bomben via mobiltelefon.

Øyenvitner skal ha beskrevet denne personen som korthåret og engelsktalende med en distinkt aksent, kanskje amerikansk, skriver Jerusalem Post.

Bulgarsk politi har sirkulert en tegning av denne personen, i håp om at publikum kan bidra med opplysninger.

Hizbollah og Iran Israels utenriksminister Avigdor Lieberman hevder at det foreligger «solide beviser» for at det var libanesiske Hizbollah som sto bak bomben i Bulgaria, «i nært samarbeid med den iranske revolusjonsgarden».

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak har også rettet en anklagende pekefinger mot Hizbollah.

USA har vært noe mer tilbakeholdne, men har også antydet at Hizbollah kan ha stått bak.

- Angrepet bærer noen av Hizbollahs kjennetegn, men vi kan ikke trekke noen sikker slutning om hvem som sto bak, sa en talsmann for Pentagon før helga.

Iranske myndigheter avviser anklagene fra Israel som «Latterlige» og nekter for å ha noe med selvmordsaksjonen i Bulgaria å gjøre.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media