Ukjent helt får det første Krigskorset på 60 år

Etter krigen ble han svertet av Trygve Lie. Nå gir konge og regjering full oppreisning til Eiliv Austlid.

KRIGSHELT: Kaptein Eiliv Austlid tildeles Krigskorset post mortem for innsats under Den andre verdenskrig - og blir med det den første som får landets høyeste utmerkelse på 60 år. Stange-bonden og fembarnsfaren ble ikke bare offer for tyske kuler. Etter krigen ble historien omskrevet. Først nå vet man hva som virkelig skjedde da regjeringen unnslapp tyske fallskjermjegere. Foto: Hedmarksmuseets fotoarkiv.
KRIGSHELT: Kaptein Eiliv Austlid tildeles Krigskorset post mortem for innsats under Den andre verdenskrig - og blir med det den første som får landets høyeste utmerkelse på 60 år. Stange-bonden og fembarnsfaren ble ikke bare offer for tyske kuler. Etter krigen ble historien omskrevet. Først nå vet man hva som virkelig skjedde da regjeringen unnslapp tyske fallskjermjegere. Foto: Hedmarksmuseets fotoarkiv. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Kongen i statsråd har i dag bestemt seg for å tildele Krigskorset post mortem til kaptein Eiliv Austlid som ofret livet i et stormangrep mot tyske fallskjermsoldater nord for Dovre 15. april 1940.

Dermed har fembarnsfaren fra Stange fått oppreisning 69 år etter sin død, og blir den første som tildeles landets høyeste utmerkelse siden 1949. Etter krigen ble omstendighetene rundt trefningen der Austlid falt tilslørt og svertet av blant annet AP-giganten Trygve Lie.

Men virkeligheten viser at krigen i Norge kunne tatt en helt annen vending uten den til nå nesten ukjente helten og hans kompani på 40 mann.

Rørt og bevegetDet var en rørt og beveget Bjørnar Austlid (80) som tok telefonen da Dagbladet ringte for å gratulere.

Han hadde nettopp fått beskjeden av Forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen. I over 20 år har han grublet på den egentlige historien om hva som skjedde med hans far.- Dette er stort. Jeg hadde aldri trodd dette. Det er klart jeg har tenkt mye på det, men at det virkelig skulle bli virkelighet og at jeg skulle få det med meg hadde jeg ikke forventet, sier 80-åringen til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer