UKJENT HELT: Det brant i går kveld i Høyanger Sjukeheim i sentrum av Høyanger i Sogn og Fjordane.  Alle beboerne ble evakuert og tolv personer ble sendt til sykehus med røykskader. Foto: Rune Sviggum, Ytre Sogn Avis/SCANPIX
UKJENT HELT: Det brant i går kveld i Høyanger Sjukeheim i sentrum av Høyanger i Sogn og Fjordane. Alle beboerne ble evakuert og tolv personer ble sendt til sykehus med røykskader. Foto: Rune Sviggum, Ytre Sogn Avis/SCANPIXVis mer

Ukjent helt reddet fem

Én livstruende skadd etter brann i Høyanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


HØYANGER/OSLO (Dagbladet.no): 31 beboere bodde i boligkomplekset i Høyanger som tok fyr i går kveld. Ifølge en pressemelding fra Helse Førde er er tre personer alvorlig skadd. For én person er tilstanden ustabil og livstruende.

Mange i boligkomplekset er avhengige av rullestol og rullator, og mange fryktet det verste da de hørte at det hadde oppstått brann i omsorgsboligene seint i går kveld.

Flere av beboerne tok seg selv ut på altaner på utsida av det brennende bygget.

Mens flammene slo gjennom tak og vegger, greide en ukjent helt egenhendig å få reist en byggestige opp og berget ned de fem sykehjemspasienter fra altanen.

- Det var helt vilt å se hvordan mannen fikk reist stigen opp langs husveggen, mens flammene slikket rundt bena på ham. Uten hans innsats hadde aldri dette gått bra, sier et øyenvitne til Dagbladet.

- Startet i toppen
Til sammen tolv personer ble sendt til sykehuset i Førde med røykskader etter brannen.

En ansatt ved senteret sier at mye tyder på at brannen startet i en leilighet på toppen av omsorgssenteret. Leiligheten skal være lokalisert i den ene enden av toppetasjen. Brannårsaken er fortsatt uklar.

Kaotisk situasjon
Situasjonen i Høyanger sentrum var i går kveld svært kaotisk. Politiet hadde stengt av sentrum av byen og folk strømmet til. Mange var slekt og venner av beboere ved senteret, andre var ansatte som hadde fri, men som desperat forsøkte å finne ut om det fortsatt var beboere inne i omsorgs- og aldershjemmet.

Mange kom til for å gi sin hjelp til de evakuerte. Butikker og en frisørsalong åpnet opp dørene for de evakuerte, det samme gjorde en ungdomsklubb og et hotell.

Etter det Dagbladet får opplyst skal alle omsorgsboligene i komplekset har blitt totalskadet i den voldsomme brannen.