«Ukjent» indianerstamme var bløff

Amazonas-stamme var likevel ikke uoppdaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyheten om at en ukjent stamme med krigerske indianere nylig ble oppdaget i regnskogen i Amazonas, var ren bløff.

Indianerstammen i grenseområdet mellom Brasil og Peru ble oppdaget alt i 1910, og fotografen bak de fantastiske bildene medgir nå at han visste hvor han skulle finne dem, skriver The Observer.

Fotografen José Carlos Meirelles forteller til Al Jazeera hvordan han og den brasilianske organisasjonen for indianerbeskyttelse, Funai, gjennomførte bløffen.

Motivet var å skape oppmerksomhet om illegal tømmerhogst i området, som truer både denne og andre isolerte indianerstammer, medgir Meirelles.

Verden rundt

Bildene av krigerske indianere som truet fotografens fly med pil og bue, gikk verden rundt. Også norske medier kunne fortelle om «den ukjente stammen», og eksperter kunne fortelle at indianerne ikke vil «leve som oss fordi vi ikke ser lykkelige ut».

Flere forskere gikk imidlertid raskt ut og sådde tvil om den ukjente indianerstammen.

Noen tilfeldig oppdagelse var det imidlertid ikke snakk om, ettersom Meirelles var utstyrt med satellittbilder og GPS-data før han satte kurs for området.

Survival International, organisasjonen som publiserte bildene, bekrefter at Funai i over 20 år hadde visst hvor indianerstammen oppholdt seg. Det tok likevel Meirelles tre dager å finne lysningen i skogen og ta bilder av dem fra lufta.

Rødmalte krigere

- Da jeg så at de hadde malt seg røde, ble jeg glad. Rødmaling betyr at de er beredt til å krige, noe som forteller meg at de er ved god helse og i stand til å forsvare området sitt, forteller fotografen til Al Jazeera.

Survival International er godt fornøyd med oppmerksomheten og mener bildene av den «nyoppdagede» stammen alt har tvunget Peru til å revurdere sin hogstpolitikk i området.

Meirelles forsvarer også beslutningen om å publisere bildene, men vil ikke oppgi nøyaktig hvor de ble tatt. Det må være opp til indianerne selv å avgjøre om de vil ha kontakt med omverdenen, mener han.

- Det er de selv som må avgjøre om de vil ha kontakt, ikke jeg eller andre, sier Meirelles.


(NTB)