«Ukjent» indianerstamme var bløff

Amazonas-stamme var likevel ikke uoppdaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nyheten om at en ukjent stamme med krigerske indianere nylig ble oppdaget i regnskogen i Amazonas, var ren bløff.

Indianerstammen i grenseområdet mellom Brasil og Peru ble oppdaget alt i 1910, og fotografen bak de fantastiske bildene medgir nå at han visste hvor han skulle finne dem, skriver The Observer. Fotografen José Carlos Meirelles forteller til Al Jazeera hvordan han og den brasilianske organisasjonen for indianerbeskyttelse, Funai, gjennomførte bløffen.

Motivet var å skape oppmerksomhet om illegal tømmerhogst i området, som truer både denne og andre isolerte indianerstammer, medgir Meirelles.

Verden rundt

Bildene av krigerske indianere som truet fotografens fly med pil og bue, gikk verden rundt. Også norske medier kunne fortelle om «den ukjente stammen», og eksperter kunne fortelle at indianerne ikke vil «leve som oss fordi vi ikke ser lykkelige ut».

Flere forskere gikk imidlertid raskt ut og sådde tvil om den ukjente indianerstammen.

Noen tilfeldig oppdagelse var det imidlertid ikke snakk om, ettersom Meirelles var utstyrt med satellittbilder og GPS-data før han satte kurs for området.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer