Ukjent komet raser gjennom solsystemet

- Vil kanskje fortelle oss noe om andre solsystemer.

I FULL FART: En ukjent komet er på vei inn i vårt solsystem. Som en skitten snøball av frossen gass og støv raser den gjennom solsystemet i høy hastighet. Foto: NTB Scanpix / NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I disse dager er en ukjent komet på vei inn i vårt solsystem. Som en skitten snøball av frossen gass og støv raser den gjennom solsystemet i høy hastighet. Kometen er ikke noe man kan se med det blotte øye, og ble oppdaget av en amatørastronom i slutten av august.

Kometen antas å ha reist fra andre planetsystemer til vårt eget gjennom flere millioner, eller kanskje milliarder år.

The Minor Planet Center ved astrofysisk instituttet i Massachusetts, USA bekreftet objektet tidligere denne uka, og døpte oppdagelsen C/2019 Q4 (Borisov), skriver Forbes.

Bedre muligheter

Borisov er det andre interstellare objektet som har nådd vårt solsystem. I 2017 ble Oumuamua oppdaget på vei ut av solsystemet. Det gjorde at forskerne bare fikk studert legemet i noen uker.

Borisov er derimot på vei inn mot solsystemet, og lyser også seks ganger så sterkt, noe som gjør at forskerne får muligheten til å studere legemet i flere måneder.

- Ekstremt interessant

Håkon Dahle, forsker ved institutt for astrofysikk ved Universitetet i Oslo (UiO), mener dette er en ekstrem interessant oppdagelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer