Ukjent komet raser gjennom solsystemet

- Vil kanskje fortelle oss noe om andre solsystemer.

I FULL FART: En ukjent komet er på vei inn i vårt solsystem. Som en skitten snøball av frossen gass og støv raser den gjennom solsystemet i høy hastighet. Foto: NTB Scanpix / NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I disse dager er en ukjent komet på vei inn i vårt solsystem. Som en skitten snøball av frossen gass og støv raser den gjennom solsystemet i høy hastighet. Kometen er ikke noe man kan se med det blotte øye, og ble oppdaget av en amatørastronom i slutten av august.

Kometen antas å ha reist fra andre planetsystemer til vårt eget gjennom flere millioner, eller kanskje milliarder år.

The Minor Planet Center ved astrofysisk instituttet i Massachusetts, USA bekreftet objektet tidligere denne uka, og døpte oppdagelsen C/2019 Q4 (Borisov), skriver Forbes.

Bedre muligheter

Borisov er det andre interstellare objektet som har nådd vårt solsystem. I 2017 ble Oumuamua oppdaget på vei ut av solsystemet. Det gjorde at forskerne bare fikk studert legemet i noen uker.

Borisov er derimot på vei inn mot solsystemet, og lyser også seks ganger så sterkt, noe som gjør at forskerne får muligheten til å studere legemet i flere måneder.

KOLLISJON: Asteroiden 2019 OK passerte bare 70 000 kilometer unna jorden, torsdag forrige uke. Video: NASA / ASAS-SN Vis mer

- Ekstremt interessant

Håkon Dahle, forsker ved institutt for astrofysikk ved Universitetet i Oslo (UiO), mener dette er en ekstrem interessant oppdagelse.

Han forteller at Borisov høyst sannsynlig kommer fra et annet solsystem fordi den har en så høy hastighet at den ikke kan være bundet til vår sol. Det gjør at kometen følger en hyperbolsk bane, som betyr at den er åpen. Kometen vil derfor bare kunne følges i teleskoper i noen måneder før den forsvinner fra vårt solsystem for alltid.

FORSKER: Håkon Dahle. Pressefoto: Universitet i Oslo.
FORSKER: Håkon Dahle. Pressefoto: Universitet i Oslo. Vis mer

- Kometer og asteroider er rester av planeter som har blitt dannet. Ved å sammenlikne Borisov-kometen med andre legemer fra vårt solsystem kan man muligens få vite noe om forhold i andre solsystem, forklarer Dahle.

Han forteller at man i prinsippet kan lære noe om de fysiske forholdene, som temperatur og tetthet, fra da planeter i andre solsystem ble dannet.

- Sjelden

Men man trenger ikke å frykte at Borisov skal treffe jorda. UiO- forskeren forsikrer om at kometen aldri vil treffe noen store legemer i vårt solsystem. 10. desember vil Borisov-kometen antakelig være så nærme jorda den kommer. Da er den ca. dobbelt så langt unna solas avstand fra oss.

- Det er ganske nærme for et så ukjent legeme, og sjelden noe slikt skjer, sier Dahle.

- Hvordan har Borisov havnet i vårt solsystem?

- Kometen har sannsynligvis ligget langt unna stjerna i sitt opprinnelige solsystem, og har derfor vært svakt bundet av stjernas tyngdekraft. Da skal det lite til for at den løsriver seg og begynner å sveve fritt rundt i galaksen. Før eller siden vil den da komme i nærheten av andre solsystemer, forklarer Dahle.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer