FALSK PROFIL: Chelsea Miller, bosatt i Lund, fins ikke i virkeligheten. Ei heller er hun mor til «Roxanna, 4 måneder», som fortsatt står oppført som et av barna, selv etter at bildene av babyen - som egentlig heter Kelsey og er datter av Tobias Sjölin og Emelie von Oelreich - ble fjernet fra profilen. Legg merke til at fire av barna oppsiktsvekkende nok skal være født innenfor en periode på mindre enn et år. Faksimile: FACEBOOK
FALSK PROFIL: Chelsea Miller, bosatt i Lund, fins ikke i virkeligheten. Ei heller er hun mor til «Roxanna, 4 måneder», som fortsatt står oppført som et av barna, selv etter at bildene av babyen - som egentlig heter Kelsey og er datter av Tobias Sjölin og Emelie von Oelreich - ble fjernet fra profilen. Legg merke til at fire av barna oppsiktsvekkende nok skal være født innenfor en periode på mindre enn et år. Faksimile: FACEBOOKVis mer

Ukjent kvinne «kidnappet» Tobias og Emelies baby

Utnyttet Facebook med falsk profil. - Ekkelt å tenke på, sier de til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De nybakte foreldrene Tobias Sjölin (24) og Emelie von Oelreich (23) trodde ikke sine egne øyne da de etter et tips gikk inn på en helt ukjent kvinnes Facebook-profil: I billedgalleriet lå ca. 40 bilder av datteren Kelsey (4 md.) - som den ukjente kvinnen hevdet var hennes barn.

- Jeg kjente bare sinne. Emelie ble både lei seg og sjokkert, forteller Tobias til Expressen.

Paret ble klar over bildetyveriet fordi en bekjent fikk en Facebook-venneforespørsel fra en kvinne som kalte seg Chelsea Miller - og oppdaget babybildene på profilen. Hun varslet straks Tobias og Emelie.

Nytt navn Kvinnen hadde også gitt Kelsey navnet Roxanna.

- Hun skrev at det var hennes datter, og at hun var fantastisk. Jeg ante ikke at det fantes mennesker som gjør slikt, sier Tobias.

Etter at paret hadde sendt en melding til kvinnen, ble bildene tatt bort.

- Men de ligger fremdeles på Facebook-profiler som visstnok tilhører kvinnens mann og søster. Vi har sendt melding til dem også, men de har ikke svart, sier Tobias.

På kvinnens profil er fortsatt «Roxanna, 4 måneder» oppført som et av barna - selv om bildene nå er fjernet.

Tobias og Emelie undrer seg over bildetyveriet. Bildene de har lastet opp på profilene sine, er bare synlige for venner eller venners venner - akkurat som Facebook anbefaler.

- Man lurer jo på om det er noen man kjenner, som står bak.

Falsk profil Nå prøver de å finne ut hvem som står bak bildetyveriet.

- Chelsea Miller-profilen er falsk - det er ingen i Sverige som heter det, sier Tobias til Dagbladet.

Han har prøvd å anmelde saken til politiet.

- Men de sier at det ikke er noen forbrytelse å legge andres bilder ut på nettet - så det blir ikke noen sak, sier han oppgitt.

- Har du tenkt å fortsette å være på Facebook etter dette?

- Jeg vet ikke. Skaden er uansett allerede skjedd - det er ekkelt å tenke på at fremmede mennesker sitter på dine egne private ting.

Tobias' råd til andre Facebook brukere er:

- Tenk over hvem du aksepterer som venner. Ikke godkjenn hvem som helst.

Uoversiktlig Facebook har de siste ukene fått mye kritikk for de nye sikkerhetsinnstillingene, som krever mye av brukeren, og som for mange virker uoversiktlig å administrere. Følgen er at mange Facebook-medlemmer har private opplysninger liggende ute som slett ikke var ment å være offentlige - og da har vi ikke engang nevnt problemene med Facebooks deling av persondata med tredjepart.

De siste ukene har det dukket opp flere sider og applikasjoner som bevisst utnytter sikkerhetshullene i Facebook. Mest omtalt er kanskje sida Openbook.org, der man kan søke på ord i folks statusfelt. Ubehagelig nytt for FB-medlemmer som helst skulle holdt julebordsutskeielsene eller utskjellingen av sjefen innenfor vennekretsen.

Sidas grunnlegger hevder at den er opprettet rett og slett for å anskueliggjøre for usikker Facebook faktisk er.

Facebook sier de tar til seg kritikken, og visepresident Chris Cox har varslet at et forenklet sikkerhetssystem allerede i dag skal være på plass, ifølge New York Times.

Sjekk gode råd om sikkerhet på Facebook

SINTE OG SJOKKERTE: Tobias Sjölin (24) og Emelie von Oelreich (23) trodde ikke sine egne øyne da de fant bilder av datteren Kelsey på en totalt ukjent kvinnes profil. Foto: PRIVAT
SINTE OG SJOKKERTE: Tobias Sjölin (24) og Emelie von Oelreich (23) trodde ikke sine egne øyne da de fant bilder av datteren Kelsey på en totalt ukjent kvinnes profil. Foto: PRIVAT Vis mer