Ukjent med Vestunionens spionplaner

Heller ikke danske og svenske politikere kjenner til at det europeiske forsvarssamarbeidet, Vestunionen, har planer om å bygge opp en felles militær etterretningstjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av tjenestens viktigste oppgaver skal ifølge Jyllands-posten være å samle inn opplysninger om den voksende innvandrerstrømmen til Europa. Den bemerkelsesverdige planen fremgår av en erklæring fra et ministermøte i Vestunionen (VEU) som ble holdt i Madrid i november 1995, skriver avisen.

Trussel

I dokumentet heter det at innvandrerne utgjør en trussel mot den indre sikkerhet, og at ukontrollert og illegal innvandring kan «påvirke lov og orden i våre samfunn».

Innvandrere kan, ifølge Vestunionens øverste myndighet, ministerrådet, ha forbindelse til organisert kriminalitet og kan importere politiske konflikter. Av dokumentet fremgår det at samtlige 27 land - også de løsere tilknyttede som Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island og Østerrike - har samarbeidet om å utpeke blant annet innvandring, narkosmugling og organisert kriminalitet som nye risikoområder som naturlig hører inn under forsvarsorganisasjonen.

Ukjent

Både danske og svenske politikere erklærer i likhet med norske at de ikke har visst noe om planene - og at de finner dem overraskende og betenkelige.

Både Danmarks tidligere forsvarsminister Hans Engell og Enhedslistens Keld Albrechsten vil ha saken gransket til bunns.

Sveriges utenriksminister Lena Hjelm-Wallén sier at hun ikke kjenner til om Sverige har sluttet seg til planen.

- Dette har jeg aldri tidligere hørt om, sier Hjelm-Wallén.

Heller ikke Sveriges forsvarsminister Björn von Sydow kjenner til planene.

- Noe slikt har jeg aldri hørt om tidligere, sier han til TT.

(NTB-RB-TT)