FANT DØD BABY I INNKJØRSELEN: Det var kona i huset som fant en pose med en død baby da hun kom hjem fra legen i dag tidlig. - Heldigvis så vi ikke oppi posen, sier naboen hennes. begge kvinnene tenkte det var en katt i posen. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
FANT DØD BABY I INNKJØRSELEN: Det var kona i huset som fant en pose med en død baby da hun kom hjem fra legen i dag tidlig. - Heldigvis så vi ikke oppi posen, sier naboen hennes. begge kvinnene tenkte det var en katt i posen. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADETVis mer

«Ukjent, men ikke for Gud»

Minst åtte spedbarn funnet døde siden 1982.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ble det gjort et sjokkerende funn i en hage på Våland i Stavanger - et dødt spedbarn ble funnet i en papirpose i en hage i et rolig villastrøk.

Det er sjelden spedbarn etterlates i Norge, men det finnes tilfeller de siste årene. Flere av sakene er aldri blitt oppklart. 

Et søk blant tidligere saker viser at noen årsaker til at spedbarn etterlates går igjen i de tilfellene vi kjenner: Barnet er dødfødt, moren frykter at familien vil reagere negativt på fødselen, eller hun frykter at barnet ikke vil få et godt liv.

Søppelsjakt
Nordlys skrev i 1982 om en slik sak, da en vaktmester fant et nyfødt spedbarn i en søppelsjakt i Tromsø.

Mora kastet barnet i hybelhuset hun bodde i, like etter at hun hadde født ungen i ensomhet i leiligheten sin.

Saken vakte enorm oppmerksomhet, og ble først løst etter at mer enn 250 mennesker var avhørt av politiet i en storstilt dør til dør-aksjon.

Den gangen var det ung student som hadde kastet sitt nyfødte barn, fordi det var dødfødt.

Av religiøse grunner hadde hun forsøkt å holde svangerskapet skjult for omverdenen.

Beholdt sønnen
Flere barn har også blitt funnet i live, selv etter mange timer alene. I 1991 ble en nyfødt gutt funnet på kirkegården til Vestre Aker kirke. Svært svak, men i live, ble han brakt til Ullevål sjukehus og overlevde.

Guttens mor, en filippinsk kvinne, ble sporet opp. Hun returnerte senere til Filippinene med sønnen.

Fløt i land på Senja
En annen sak som vakte voldsom oppmerksomhet, var oppdagelsen av et fullbårent pikebarn som ble funnet død i fjæra ved Skrolsvik på Senja i mars 1994. Barnet lå pakket i en plastsekk.

En omfattende etterforskning ble satt i gang og politiet trodde lenge de skulle finne moren. Blant annet ble det funnet blodspor i en seng på et hotell like i nærheten, men politiet konkluderte etter hvert med at spedbarnet, som virket nyfødt, ble dumpet fra en av flere naboøyer og hadde blitt skylt i land på Senja.

Moren og faren meldte seg aldri, og jentas identitet forblir et mysterium den dag i dag.

«Ukjent men ikke for Gud»
Obduksjonen viste at det ikke feilet barnet noe. Aftenposten fortalte fem år senere at lensmann Arnold Nilsen ba moren om å ta kontakt, for å dele sorgen sin med lokalsamfunnet.

På Trondenes kirkegård i Harstad sto da en lys gravstein med inskripsjonen «Pikebarnet. Funnet 17/3-94. Begravet 13/5-94. Ukjent men ikke for Gud».

Politiet i Harstad satt opp gravstøtten sammen med den lokale menigheten.

- Skjedde oftere før
Professor i rettsmedisin Torleiv Ole Rognum sier i dag til P4 at det skjer relativt sjelden at spedbarn blir dumpet og forlatt i Norge, sammenliknet med før i tiden.

- Heldigvis har jo de sosiale forholdene blitt bedre, og det er å være enslig mor er ikke et stort problem lengre. Det er sosialt akseptert, sier han radiokanalen.

Han understreker at det oftere skjer i land og kulturer der forventingene til kjønn er sterke.

- Det kan skje at man føder barn av galt kjønn og det tas av dage, sier Rognum.

Egen lov
I Norge hendte det oftere før at barn ble etterlatt av fortvilte mødre, og i lovverket er det en egen bestemmelse for drap begått av mødrene. I straffelovens paragraf 234 heter det at en mor som har tatt sitt eget barn av dage under fødselen eller innen etter døgn etter fødselen, skal dømmes til mellom ett og åtte års fengsel.

I kveld understreker Sokneprest Anne Lise Ådnøy at en ikke må demonisere den eller de som står bak spedbarnsdødsfallet.

- Av og til glipper taket på virkeligheten for noen, sier hun til Dagbladet.no.