Ukjent prins i Norge

Kongefamilien har fått en kollega på Mysen. I et rom på ti kvadratmeter bor Hafiz Ahmed, en ekte prins fra Sudan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hafiz Ahmed vokste opp i et av de største og fineste husene i Darfur. Ofte hadde han 100 gjester til frokost, folk kysset prinsen på hånda i ærefrykt og respekt.

Det er solid kontrast til livet som flyktning ved mottaket på Mysen.

Den 50 år gamle mannen har verken barn eller kone lenger. Ahmed forteller at regjeringssoldater ei natt tok seg inn i huset hans. De dyttet til side den gravide kona hans, og resultatet var spontanabort og deretter skilsmisse.

Under kapsen kryper et arr oppover hodebunnen. Bak den pene skjorta skjuler det seg mage- og ryggproblemer etter kraftige slag. Beina verker etter opphold på kalde fengselsgolv.

Valgte Norge

Hafiz Ahmed er en mann som smiler mye, til tross for at han ikke har fått noe løfte om opphold. Ofte ligger han våken om natta og bekymrer seg for folket sitt i Darfur. Som en av lederne for Fur-stammen, den største stammen i Darfur, føler han ansvar for at de har det bra.

Likevel kan han ikke la være å glede seg over å være fri og trygg på den bortgjemte lille plassen i Norge.

I det lille rommet hans i andre etasje står et stort kjøleskap med tomme hyller, en gammel, liten tv på et bord, ei enkel seng, et speil og en liten vaskekum.

Borgerkrig

I den store permen sin har Hafiz Ahmed også samlet artikler fra Internett om borgerkrigen i hjemlandet sitt, Sudan. I 1989 tok et islamsk parti, godt hjulpet av de militære, over makta ved et kupp. Siden har det vært uroligheter i landet.

Hafiz Ahmed har ledet noen av opprørsgruppene. Han kjemper for demokrati og for folket sitt i Darfur, som blir utsatt for diskriminering og systematiske drap.

-  Hvis det blir fred, reiser jeg hjem i morgen, sier han.

PRINSEN PÅ ASYLET: Sudan-prinsen Hafiz Ahmed trives godt på flytningemottaket i Mysen, men vil helst hjem til sitt folk.