Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jim Ratcliffe:

«Ukjent», superrik brite: Investerte milliardbeløp etter en øl

Jim Ratcliffe ble nylig kronet til Storbritannias rikeste mann og slått til ridder, men fikk sparken fra sin første jobb etter bare tre dager.

RIKING: For mange er Jim Ratcliffe et ubeskrevet blad. Men da han i mai klatret til toppen av Storbritannias rikingliste fikk han mer oppmerksomhet. Foto: Russel Cheyne / Reuters / NTB Scanpix
RIKING: For mange er Jim Ratcliffe et ubeskrevet blad. Men da han i mai klatret til toppen av Storbritannias rikingliste fikk han mer oppmerksomhet. Foto: Russel Cheyne / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over de siste tjue åra har den mediesky, britiske milliardæren Sir Jim Ratcliffe (65) tjent seg søkkrik på kjemiske produkter. Og noe av pengene har han blant annet investert i seiling.

- Jeg forsto at han hadde gjort det bra innen business, men jeg var ikke klar over at han var Storbritannias rikeste mann, forteller den profesjonelle seileren Ben Ainslie til CNN.

FYKEN: Ratcliffe hevder han fikk fyken etter tre dager i sin aller første jobb. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Scanpix
FYKEN: Ratcliffe hevder han fikk fyken etter tre dager i sin aller første jobb. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Topper rikingliste

Ratcliffe er nemlig ikke særlig kjent utenfor Storbritannia, og liker å beskytte privatlivet sitt.

Han er direktør og hovedeier av firmaet Ineos, som produserer produkter som blant annet brukes til å rense vann, lage tannkrem, isolere hjem og produsere antibiotika.

I dag har firmaet 18 500 ansatte verden rundt, hvorav flere hundre av dem befinner seg i Norge. Firmaets suksess har ført til at Ratcliffes formue har steget til svimlende 227 milliarder kroner, noe som gjør ham til Storbritannias rikeste, ifølge Sunday Times' rikingliste som ble publisert i mai.

- Hør her, det er snakk om enorme summer, men jeg er 65 år og har drevet med dette i 25 av dem. Så man blir på en måte vant til det, forklarer han til avisa.

- Sparket etter tre dager

Men det har ikke gått på skinner for briten hele livet. Selv hevder han at han fikk sparken fra sin aller første jobb etter bare tre dager. Det er nemlig tiden det skal ha tatt før arbeidsgiveren leste helsehistorikken hans.

- «Du kan ikke jobbe her om du har eksem», sa de til meg. «Vi kan ikke betale for opplæring av deg i fem år, for så å finne ut at du har allergi. Så du må finne deg noe annet», hevder Ratcliffe arbeidsgiveren sa, uten å utdype hvorfor han mente at mild eksem var oppsigelsesgrunn.

INVESTOR: Jim Ratcliffe valgte å investere et milliardbeløp for å starte opp seilelaget Ineos Team UK. Her med lagleder Ben Ainslie. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Scanpix
INVESTOR: Jim Ratcliffe valgte å investere et milliardbeløp for å starte opp seilelaget Ineos Team UK. Her med lagleder Ben Ainslie. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Utrolig investering

Nå bruker Ratcliffe deler av formuen sin på å investere i prosjekter og veldedighet. Tirsdag fortalte seileren Ben Ainslie en utrolig historie om hvordan Ratcliffe investerte over en milliard kroner i et prosjekt som skal hjelpe ham å vinne Americas' Cup.

Ainslie hadde nettopp uttalt at å bli slått ut av Americas' Cup i 2017, ga ham «karrierens verste følelse», og skulle bare møte Ratcliffe for å ta en øl.

- Jeg hadde lest at han var en eventyrer, og blant annet hadde dratt på ekspedisjoner til både Nord- og Sydpolen, sier Ainslie ifølge CNN.

Han visste også at Ratcliffe var interessert i seiling, og under møtet begynte de naturligvis å snakke om America's Cup.

- Jim tok kontakt med meg dagen etter. Han tente på prosjektet, og ville investere, sier Ainslie som nå skal lede det nyoppstartede laget Ineos Team UK.

Koblet til Chelsea

Søndag ble han også linket til et forsøk på å kjøpe opp den britiske fotballklubben Chelsea. Ifølge Sunday Times skal Ratcliffe ha jobbet med å sette i stand et bud i to måneder.

Avisa siterer anonyme kilder på at han hadde lagt ned betydelig arbeid med budet, men at Chelseas mektige eier, Roman Abramovitsj, høflig takket nei.

Helt siden russeren havnet i visumtrøbbel med britiske myndigheter, har det versert rykter om at han ønsker å selge London-klubben. Men selv om Ratcliffe har sesongkort på Stamford Bridge, reagerer fansen på det angivelige framstøtet. Ratcliffe har nemlig støttet Manchester United hele livet.

- Hei, Roman. Jeg er ikke veldig interessert i at en Manchester United-fan skal eie Chelsea, men om du sørger for å få ordnet opp i trenersituasjonen, så er det helt konge, skriver en Twitter-bruker.

- Jeg hørte at United-supporteren Ratcliffe ville by 20 milliarder for Chelsea, fordi han vil destruere Stamford Bridge og plassere en ti meter høy statue av Sir Alex Ferguson der i stedet. Bare fordi han kan, spøker en annen.

Vil bare utnytte tida

Ratcliffe forteller at han investerer i forskjellige prosjekter med et ønske om at det skal vare, selv etter egen levetid.

- Det er ikke noe poeng i å drive med veldedighet om det hele kollapser den dagen jeg ikke er her lenger.

- Jeg prøver bare å utnytte tida jeg har igjen til det fulle, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media