Ukjent ubåtperiskop dukket opp under svensk militærøvelse

Først senere forsto personalet at ubåten ikke var en del av øvelsen.

LETER ETTER UBÅT:  En av forsvarets båter fotografert i Stockholms skjærgård under ubåtjakten høsten 2014. Bare måneder senere skal det ha blitt gjort nye ubåtobservasjoner. 
Foto: Pontus Lundahl
LETER ETTER UBÅT: En av forsvarets båter fotografert i Stockholms skjærgård under ubåtjakten høsten 2014. Bare måneder senere skal det ha blitt gjort nye ubåtobservasjoner. Foto: Pontus LundahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et halvt år etter ubåtjakten i Stockholms skjærgård i 2014 skal svensk farvann igjen ha blitt krenket under vann.

Et ubåtperiskop ble observert og antatt å være fra en svensk ubåt under en marineøvelse i fjor. I ettertid er det  imidlertid kommet fram at det ikke befant seg noen svenske ubåter i området.

Personalet på et av de deltakende fartøyene gikk ut ifra at det var en svensk ubåt som deltok i øvelsen da de observerte periskopet ytterst i Stockholms skjærgård, nær Vindbåden fyr.

Periskopet skal ha beveget seg over vannflaten i noen sekunder før det forsvant.

Klassifisert som svært sannsynlig Hendelsen, som tidligere ikke har vært kjent, klassifiseres som en toer på en skala med seks grader i marinens sannsynlighetsanalyse, hvor én er høyeste nivå, skriver NTB.

Dette er samme grad av sannsynlighet som de antatte ubåtobservasjonene i skjærgården et halvår tidligere. Ubåtens nasjonalitet er ukjent og hendelsen er rapportert til forsvarsministeren.

At fremmede makter på denne måten følger med på svenske militærøvelser er et mønster som kjennes igjen fra den kalde krigen, skriver dn.se som først skrev om observasjonen. I en ubåt eller miniubåt kan de komme svært nær de svenske farkostene, påpekes det.

Forsvarsminister Peter Hultqvist vil ikke kommentere  opplysninger, men sier at det er en endret sikkerhetssituasjon med mer aktivitet i Østersjøområdet.

Ubåtjakt Observasjonen har ikke tidligere vært kjent, i motsetning til episoden høsten 2014 som ble dekket stort over hele verden. Da jaktet det svenske forsvaret i en uke på det som skulle være en fremmed ubåt.

Senere offentliggjorde Forsvaret bilder av et underlig mønster på havbunnen som ble antatt å stamme fra et ubåtfartøy med såkalte larveføtter.

Det svenske forsvaret konkluderte den gang med at en fremmed ubåt hadde krenket svensk territorium  - til tross for at selv ubåten aldri ble funnet.

- Forsvaret kan bekrefte at en mindre ubåt har krenket svensk territorium. Om dette råder ingen tvil. Vi kan utelukke alle alternative forklaringer, sa forsvarssjef Sverker Göranson på en pressekonferanse sammen med statsminister Stefan Löfven og forsvarsminister Peter Hultqvist.

- Dette er informasjon som regjeringen betrakter som særdeles alvorlig og naturligvis også opprørende, sa Löfven