Uklar Bush-strategi

President George W. Bush står på sitt: Israel skal ut - nå! Men han har ikke noe svar på hva han vil gjøre om Sharon nekter å etterfølge ordren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt har ikke statsminister Ariel Sharon løftet en finger for å etterfølge den usedvanlig klare beskjeden fra sin amerikanske president-kollega.

Snarere tvert i mot. Sharon har både i ord og handling understreket at Israel på langt nær er ferdige med sine operasjoner inne på palestinsk område. Kampene raser med uforminsket styrke, folk dør og eiendom blir ødelagt.

Så langt har Bush talt for døve ører.

Og han har heller ikke foretatt seg annet enn å gjenta ordene han har sagt før: Israel må trekke seg ut av de okkuperte palestinske områdene.

Irritert

Om han akter å følge Sharons neglisjering av denne beskjeden på noen som helst måte, vil ha i såfall ikke røpe det.

President Bush var småirritert på pressen i dag da han ble presset på dette, hva vil han gjøre om Sharon ikke følger han klokkeklare opfordring om å komme seg ut?

-Jeg forventer at partene følger min oppfordring, sa Bush og gjentok igjen at han forventer at Israel pakker sammen og drar hjem samtidig som Yasser Arafat fordømmer all terrorisme.

Samtidig hevder politiske observatører at det skal være en viss forståelse mellom USA og Israel om at aksjonene på Vestbredden kan fortsette ut denne uken, at Bush ikke kommer til å sette handling bak ordene med det første.

Men Bush har lagt hele sin politiske prestiske i utspillet, og det vil ikke se pent ut for ham om han fullstendig blir neglisjert av en israelsk statsminister.

25 milliarder

Derfor er det ventet at Sharon i det minste iverksetter en symbolsk tilbaktetrekning slik at Bush slipper den ydmykelsen det vil være å bli føyset fullstendig til side av Sharon.

I så tilfelle har Bush et trumfkort han når som helst kan bruke, eller i det minste true med å bruke: USA støtter nemlig Israel med over 25 milliarder kroner hvert eneste år.

Og uansett hvor mye Ariel Sharon ønsker å 'rydde opp' vil han aldri gjøre noe som irriterer amerikanerne så kraftig at disse pengeoverføringene kommer i fare.

Ingen tillit

Samtidig uttaler Bush at han ikke har noen tillit til Yasser Arafat.

- Han har ikke fortjent min tillit fordi han ikke har gjort noe med terroristene. Arafat har ikke brukt sine muligheter, og han har sviktet sitt folk, sier Bush.

Det er med dette utgangspunktet USAs utenriksminister Colin Powell nå reiser til Midt-Østen for å skape fred.

Også Powell har i dag gjentatt president Bush' krav om øyeblikkelig tilbaketrekning og slutt på aksjoner inne på palestinsk område.

Sharon har igjen svart at han vil holde på til aksjonene er "fullført".

NYE DØDE: Mens verdens statsledere stadig krever israelsk uttrekning fra palestinske områder, raser kampene som aldri før. Og folk dør.