Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Uklare forventninger til PST

PST har ikke ressursene de trenger for å bekjempe terrorisme.

- SAMFUNNSPROBLEM:  - Rammebetingelsene til PST ikke er gode nok. Tjenesten trenger mer ressurser for at vi skal kunne løse oppgavene samfunnet forventer av oss, sier Lasse Roen, tillitsmann i PST.
Foto: Jo Straube / Dagbladet
- SAMFUNNSPROBLEM: - Rammebetingelsene til PST ikke er gode nok. Tjenesten trenger mer ressurser for at vi skal kunne løse oppgavene samfunnet forventer av oss, sier Lasse Roen, tillitsmann i PST. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag la Alexandra Bech Gjørv og 22. juli-kommisjonen fram rapporten om terroren mot regjeringskvartalet og Utøya i fjor sommer. Kommisjonen er knusende i sin kritikk av politiet. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) får også hard kritikk.

Lasse Roen, hovedtillitsmann for de politiansatte i sikkerhetspolitiet, sier rett ut at organisasjonen sliter og preges av en forsiktighetskultur.

- Ikke sammenheng - Ansatte i PST opplever at det ikke er sammenheng mellom forventningene til tjenesten og ressursene vi får tildelt. Det er et samfunnsproblem, slår Lasse Roen fast overfor Dagbladet.

Roen er klar på at rammebetingelsene til PST ikke er gode nok.

- Det er en lang vei å gå. Rammeverktøyene må vurderes og tilpasses dagens virkelighet, sier Lasse Roen.

Lund-kommisjonen Etter flere ti år med jakt etter sovjetiske spioner, ble verden over natta forandret for overvåkingstjenesten (daværende POT, nå PST) da Sovjetunionen og Warzawa-pakten falt sammen for vel 20 år siden.

I Norge ble det også tatt et oppgjør med politisk overvåking gjennom Lund-kommisjonen.

Etter av terroren mot Regjeringskvartalet og Utøya i fjor sommer kritiserte tidligere statsminister Kåre Willoch  Lund-kommisjonen.

 Willoch slo fast følgende:

«En velutrustet sikkerhetstjeneste kunne ha avdekket terrorplanene før 22. juli i tide.»

Og:

«At det ikke skjedde, må ses i sammenheng med nedrivningen av de hemmelige tjenester etter Lund-kommisjonens ødeleggende innsats.»

- Det er mange som er enige med Kåre Willoch i at Lund-kommisjonen har fått for stor plass i vår historie, sier Lasse Roen, tillitsmann i PST.

- Lite kreative Dagens PST er underlagt et omfattende kontrollregime og har strenge regler for registrering av opplysninger.
 
- 22. juli-kommisjonen beskriver PST som nølende, forsiktige og lite kreative. Dette er det mange ansatte som kjenner seg igjen i, sier Roen.

Han sier videre at det er et misforhold mellom de forventningene samfunnet har og de mulighetene PST har i praksis. Det å tro at PST skal kunne følge all mistenkelig aktivitet på Internett er ikke realistisk.

- Mangler ressurser Allerede i 2007 ba de ansatte i PST offentlige om en gjennomgang av den hemmelige tjenesten. Roen og hans kolleger påpekte allerede den gang at arbeidsverktøyene og ressursene PST hadde til disposisjon, ikke hang sammen med forventningene til PST.

- Skal PST makte å utføre de oppgavene vi er pålagt, trenger vi nytt moderne utstyr, flere ansatte og større budsjetter. Vi har i for liten grad ressurser til å se det brede etterretningsbildet og oppdage nye trusler, sier Lasse Roen til Dagbladet.
 
- Det å drive en sikkerhetstjeneste med et års budsjettperspektiv er også en kjempeutfordring for oss, sier Roen.

Forventninger De ansatte i tjenesten har tidligere påpekt at det er ansatt flere mennesker i operaen i Bjørvika, enn det totale antallet ansatte i PST.
 
PST-tillitsmannen opplever at Alexandra Bech Gjørv og 22-juli-kommisjonen har større forventninger til PST, enn hva tjenesten kan levere i dag.

- Vi er enige i at det også handler om arbeidsprosesser, kultur, kompetanse og ledelse. Rapporten vil være et godt utgangspunkt for nødvendige forbedringer av tjenesten

Roen vedgår at PST helt sikkert kan bli mer effektive, men selv om effektiviseringstiltak vil kunne frigjøre noen ressurser, vil det på langt nær være nok.

- Frykten - PST er og bør være under streng kontroll. Det er ikke kontrollen av tjenesten som er problemet, sier Lasse Roen.

- Når 22. juli-kommisjonen beskriver PST som en nølende organisasjon, har det sammenheng med vår historie. Frykten for kritikk og for å gjøre feil har fått for stor plass. Mange ansatte opplever at PST har blitt for defensiv, sier Lasse Roen.

De ansatte i sikkerhetspolitiet har tidligere påpekt at det er ansatt flere mennesker i operaen i Bjørvika, enn det totale antallet ansatte i PST.

- Tro på framtida Roen vedgår at PST helt sikkert kan bli mer effektive, men samtidig fastslår han at det ikke er nok.

- Det jobber flinke folk her som vil mye — det er mange utfordringer som venter oss.  Vi har vist at vi er i stand til å være selvkritiske gjennom vår egen evaluering, nå gjenstår det å se om vi klarer å handle, sier Lasse Roen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media