Uklarhet om irakisk atomprogram

PARIS (NTB-Reuters): Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) kan ikke si om Irak fullstendig har oppgitt sitt atomvåpenprogram. Grunnen er at medlemmene av FNs sikkerhetsråd er innbyrdes uenige om hvordan dette skal verifiseres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktøren for IAEA, Hans Blix, sier det er klart at Irak ikke lenger har anlegg for produksjon av atomvåpen. Det kan IAEA si etter seks år med inspeksjoner.

  Men de fem faste medlemmene av Sikkerhetsrådet er uenige om dette er nok. USA og Storbritannia stiller strengere krav enn Frankrike, Russland og Kina.

  Blix sier at selv om produksjonsanleggene er borte, har Irak fortsatt ekspertise og slike datamaskiner som skal til for å utvikle atomvåpen.

  - Derfor kan jeg ikke si at oppdraget er utført, sa Blix tirsdag under et møte i Paris. Han la til at det er opp til Sikkerhetsrådet å ta en beslutning om saken.

  FN-resolusjonene om Golfkrigen gir IAEA ansvaret for å sette Irak ut av spill som atommakt. FNs spesialkommisjon (UNSCOM) har et tilsvarende ansvar når det gjelder Iraks kjemiske og biologiske våpen samt langtrekkende raketter.

  Både IAEA og UNSCOM må bekrefte at Irak har rettet seg etter kravene fra FN før Sikkerhetsrådet kan oppheve straffetiltakene som ble innført etter at Irak invaderte Kuwait.

  Frankrike og Russland har begge penger til gode fra Irak, og har bedt FN om å redusere overvåkningen av landets atomvåpenkapasitet.