Uklart hvem som drepte diktatoren

Libyas interimregjering erklærte i ettermiddag formelt Libya som et fritt land. Men fortsatt skaper Kadhafis død internasjonal debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Libyas overgangsråd erklærte i ettermiddag formelt Libya som et fritt land.

- Vi erklærer for hele verden at vi har frigjort vårt elskede land, med sine byer, landsbyer, fjelltopper og ørken, sa en tjenestemann som åpnet seremonien i Benghazi i ettermiddag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Seremonien som markerer slutten på åtte måneder med konflikt, og som erklærer frigjøringen av Libya etter Muammar Kadhafis død startet i ettermiddag.

I går uttalte lederen av overgangsrådet Mahmoud Jibril til Reuters at han trakk seg som statsminister med umiddelbar virkning.

- Libyas befolkning bør få velge nasjonalforsamling, og det bør skje innen åtte måneder, sa Jibril, til Reuters

Titusener av mennesker er nå samlet på en sentral plass i byen der opprøret begynte, for å høre ledere for overgangsrådet kunngjøre at Libya er frigjort.

Kritiske til drapet Samtidig stiller stadig flere seg kritisk til det brutale drapet på Libyas tidligere diktator. Omstendighetene rundt dødsfallet er fortsatt uklare, men en rekke bilder og videoer som viser Kadhafi i live, står i skarp kontrast til de libyske opprørernes påstand om at Kadhafi ble drept i en skuddveksling.

Søndag ble obduksjonen fullført, der stadfestes det at han døde av et hodeskudd, skriver CNN. Patolog Dr. Othman al-Zintani sier obduksjonen bekrefter at Muammar Kadhafi ble drept av et skudd mot hodet.

Øvrige detaljer fra obduksjonsrapporten vil ikke bli offentliggjort før dokumentene er blitt overlevert til statsadvokaten. Dermed er det foreløpig ikke mulig å fastslå om Kadhafi faktisk ble henrettet med et hodeskudd på kloss hold, slik enkelte har antydet.

Uklart hvem som drepte diktatoren Men nå sier lederen for overgangsrådet Mahmoud Jibril at obduksjonsrapporten ikke har klart å fastslå om Kadhafi ble skutt av kuler fra opprørstyrker, eller om han ble drept av kuler fra egne styrker.

Leder i Amnesty International, Claudio Cordone har tidligere uttalt: «Om Kadhafi ble drept etter at han ble tatt til fange, er dette en krigsforbrytelse og de ansvarlige bør stilles til ansvar».

Flere libyere Reuters har snakket med avviser den internasjonale kritikken av drapet. Flere sier at en rettssak ville hindret landet i å stabiliseres, og at Kadhafi ville fortsatt å samle sine støttespillere til kamp mot det nye styret i landet.

SELVSTENDIG: Libyske kvinner vifter med libyas nye flagg etter at selvstendighetserklæringen ble lest opp i Benghazi i ettermiddag. Foto: Philippe Desmales / AFP / Scanpix
SELVSTENDIG: Libyske kvinner vifter med libyas nye flagg etter at selvstendighetserklæringen ble lest opp i Benghazi i ettermiddag. Foto: Philippe Desmales / AFP / Scanpix Vis mer

- Hva ville han sagt til mødrene til barna som ble drept eller jentene som ble voldtatt? Hvis man utleverte Kadhafi til Den internasjonale straffedomsstolen ville han levd i luksus i Sveits, og kanskje fått en dom på ti års fengsel. Så det er bedre at han ble drept, sier en til Reuters.

Jibril gav uttrykk for noe av det samme da han ble spurt om han forstår den avskyen folk føler ved synet av den mishandlede kroppen til Kadhafi:

- Folk i Vesten forstår ikke hvilken lidelse vårt folk har gjennomgått de siste 42 årene.

Tilbød opprørene gull Men stadig nye detaljer lekker ut om de dramatiske minuttene da Kadhafi ble pågrepet

Et vitne hevder Muammar Kadhafi ba for sitt liv og tilbød opprørerne gull og penger for å spare livet hans. Det melder Sky News.

Ifølge vitnet Hamad Mufti Ali som Sky News har snakket med skal Kadhafi ha tilbudt sine overfallsmenn store rikdommer dersom de sparte livet hans.

- Han sa han var villig til å ofre alt i bytte for sitt liv. Han sa han ville gi oss penger og gull dersom vi lot han leve, forteller Ali.