Uklart hvem som etterfølger Kennedy

Senatsmandatet han hadde i nesten 50 år, er ledig etter senatorens død.

DØDE I GÅR: Senator Edward Kennedy har hatt senatsmandatet til Massachusetts i nærmere 50 år. Det er uklart hvem som blir hans etterfølger. Foto: FILE - In this April 7, 2006 file photo, Sen. Edward Kennedy, D-Mass. gestures while discussing his upcoming new book "America Back on Track", in his office on AP/SCANPIX
DØDE I GÅR: Senator Edward Kennedy har hatt senatsmandatet til Massachusetts i nærmere 50 år. Det er uklart hvem som blir hans etterfølger. Foto: FILE - In this April 7, 2006 file photo, Sen. Edward Kennedy, D-Mass. gestures while discussing his upcoming new book "America Back on Track", in his office on AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Senatsmandatet til Massachusetts, som Edward Kennedy hadde i nesten 50 år, er ledig etter senatorens død. Det er uklart hvem som fyller det, men det synes åpenbart at Kennedy-dynastiet ikke har en arvtaker.

Demokratene er svært ivrige etter å få valgt en etterfølger til Kennedy så snart som mulig, siden hans dødsfall betyr at de taper flertallet på 60 av 100 som de trenger for å stanse republikanske forsøk på å hindre at lovforslag blir vedtatt.

I henhold til valgloven i Massachusetts kan ikke guvernør Deval Patrick selv utpeke en etterfølger fram til neste valg, men han må utlyse et spesialvalg som må finne sted mellom 145 og 160 dager etter at plassen blir ledig.

Det betyr at det kan gå opp til fem måneder før en etterfølger tar plass på Kennedys benk i Senatet.

Før han døde, foreslo Kennedy selv at loven ble endret slik at guvernøren kunne utpeke en midlertidig senator.

I brevet til guvernøren sa han at delstaten ikke burde være uten den ene av sine to senatorer i så lenge som fem måneder.

Helsereformen

Men det som nok bekymret ham mest, var at hele arbeidet med helsereformen, både hans og president Barack Obamas hjerteprosjekt, kan bli forsinket om ikke Demokratene har flertall til å presse det igjennom.

Debatten om helsereformen er blitt så tilspisset og polarisert at Demokratene antakelig ikke kan regne med noen republikanske stemmer og kanskje også må kjempe om de mer konservative demokratiske senatorenes støtte.

Muligheten for å få gjennom en helsereform blir også vanskeligere uten Kennedy som pådriver, på grunn av hans uovertrufne evne til å få til kompromisser med motstanderne i Senatet.

Dynasti

Flere eksperter sier de ville bli svært overrasket om ikke et medlem av Kennedy-dynastiet søkte å overta plassen som har tilhørt familien nesten uavbrutt siden 50-tallet.

Kennedys enke Victoria har seilt opp som en mulig kandidat, selv om hun selv har sagt hun ikke er interessert.

Tidligere kongressrepresentant Joseph Kennedy, som er sønn av avdøde Robert F. Kennedy og som driver en organisasjon som skaffer fattige billig fyringsolje, er en annen kandidat.

Men det er også de eneste to fra familien som peker seg ut. Ellers nevnes tidligere presidentkandidat Michael Dukakis og økonomen og tidligere arbeidsminister Robert Reich blant kandidatene.

Mange etterfølgere

Det mangler ikke på etterkommere etter de ni søsknene Kennedy til å føre videre det politiske dynastiet som har dominert Massachusetts-politikken og spilt en vesentlig rolle i USA siden patriarken Joe Kennedy kom på banen i begynnelsen av det 20. århundre.

Mange av etterkommerne har satt sitt merke på samfunnet, blant annet i veldedige organisasjoner, men ingen av dem nærmer seg den ikonstatusen som de tre brødrene John, Robert og Edward hadde.

Bare én har i dag en viktig posisjon i politikken, nemlig Edwards sønn Patrick, som er kongressrepresentant fra Rhode Island. Men han regnes som en lettvekter i forhold til faren.

Joseph, som er på tale som Kennedys etterfølger som senator, falt tidligere ut av politikken på grunn av store personlige problemer og regnes derfor heller ikke som en potensiell dynastibærer.

Caroline Kennedy Schlossberg, Johns datter, var en stund på tale for å overta som New York-senator etter Hillary Clinton da hun ble utenriksminister, men hun trakk seg da støtten uteble.

Kathleen Kennedy Townsend, den eldste av Roberts elleve barn, var i to perioder viseguvernør i Maryland, men tapte et senere guvernørvalg, og Maria Shriver, datter av den nylig avdøde Kennedy-søsteren Eunice, er gift med Californias republikanske guvernør Arnold Schwarzenegger.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer