Uklart hvem som står bak Bhutto-angrepet

Pakistan-eksperter er usikre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem sto bak den blodige aksjonen mot tidligere statsminister Benazir Bhutto og hva får den å si for utviklingen i Pakistan?

Fagfolk NTB har snakket med, er usikre.

Minst 133 mennesker mistet livet da en selvmordsbomber sprengte seg i lufta nær Bhuttos bilkortesje i Pakistans største by Karachi torsdag.

Fredag var Pakistan-kjennere usikre både på motivet for angrepet og på følgene det får.

- En umiddelbar reaksjon kan være å lure på om dette har tilknytning til talibangeriljaen i Afghanistan, sier forsker og antropolog Karin Ask ved Christian Michelsens institutt i Bergen til NTB.

- Men det er mer sannsynlig at det dreier seg om en spontan handling, mener hun.Spekulasjoner
Ask påpekte fredag at situasjonen i Pakistan etter angrepet fortsatt er svært uklar og at spekulasjonene om hvem som står bak, går høyt.

- Mange er nå på banen for å lage den store konspirasjonsteorien, framholder hun.

Ask påpeker også at president Pervez Musharraf har truet med å innføre unntakstilstand hvis situasjonen i Pakistan ser ut til å komme ut av kontroll foran valget på nyåret.

- Men det betyr ikke nødvendigvis at soldatene vil bli sendt ut i gatene, tror hun.

En norsk fagmann som ber om å få være anonym, sier til NTB at angrepet ikke er det første i sitt slag, og at det faller inn i et mønster.

- Bhutto er et hatobjekt, fordi hun er en sekulær - ikke-religiøs - politiker og fordi hun er kvinne, mener han.

Sekterisk
- Terrorister som gjennomfører slike aksjoner, er ofte lokalt forankret. De er aktive i opprørskriger, men også i en sterkt sekterisk konflikt der sjiamuslimer står mot sunnier, framholder denne fagmannen.
KAOS: Minst 130 mennesker skal være drept under gårsdagens attentatforsøk mot Pakistans tidligere statsminister Benazir Bhutto. Dobbelt så mange skal være skadet. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
KAOS: Minst 130 mennesker skal være drept under gårsdagens attentatforsøk mot Pakistans tidligere statsminister Benazir Bhutto. Dobbelt så mange skal være skadet. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

En av hans kolleger tilføyer overfor NTB at angrepet mot Bhutto kan oppfattes som en politisk advarsel.

- Mange av hennes tilhengere er sterkt kritisk innstilte til hæren i Pakistan, og misliker hennes allianse med president Musharraf, sier han.

Samtidig kan det ifølge NTBs kilde ikke helt utelukkes at Bhuttos støttespillere selv hadde satt aksjonen - som Bhutto slapp uskadd fra - i scene.

Motivet skulle i så fall være å gi henne sympati som angrepsoffer og høyne hennes internasjonale profil.

Zia ul-Haq
Benazir Bhutto anklager i et intervju tilhengere av den tidligere militærdiktatoren Zia ul-Haq for å stå bak attentatet.

- Jeg vet nøyaktig hvem som vil ta livet av meg. Det er tilhengerne av det tidligere regimet til general Zia ul-Haq som i dag står bak ekstremismen og fanatismen, sier hun i intervjuet som ble publisert på Bhutto det franske magasinet Paris Matchs internettsider.

Zia ul-Haq styrtet Benazir Bhuttos far, statsminister Zulfikar Ali Bhutto, i et kupp i 1977 og fikk ham hengt to år etter. Zia ul Haq døde i en flystyrt i 1988.

(NTB)