FJERNET:  Den ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj ble lørdag fjernet fra makten. Foto: AFP PHOTO / GENYA SAVILOV
FJERNET: Den ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj ble lørdag fjernet fra makten. Foto: AFP PHOTO / GENYA SAVILOVVis mer

Uklart hvem som styrer Ukraina

Det er uklart hvem som formelt styrer Ukraina etter at president Viktor Janukovitsj ble fjernet fra makten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalforsamlingen vedtok lørdag å avsette Janukovitsj. Presidenten har gjort det klart at han ikke godtar å bli avsatt, men han har forlatt hovedstaden Kiev, og det er uklart hvor han befinner seg.

Demonstrantene som lenge har protestert mot Janukovitsj, ser i praksis ut til å ha kontroll i hovedstaden. Nasjonalforsamlingen ble lørdag voktet av demonstranter utstyrt med enkle, hjemmelagde våpen.

Nasjonalforsamlingen fungerer fortsatt og kontrolleres av den tidligere opposisjonen etter at mange av Janukovitsj' støttespillere meldte seg ut av partiet hans.

Vedtok ny grunnlov Hvem som sitter med regjeringsmakten, er imidlertid ikke helt klart. Nasjonalforsamlingen har vedtatt å gjeninnføre grunnloven fra 2004. I henhold til den er det presidenten i nasjonalforsamlingen som er landets mektigste i presidentens fravær.

Oleksander Turtsjynov, en nær alliert av tidligere statsminister Julia Timotsjenko, ble lørdag valgt til ny president i nasjonalforsamlingen. Han ble også utnevnt til ny fungerende statsminister av de folkevalgte.

- Ansvarlig maktoverføring Men vedtakene om å skifte grunnlov og statsminister er naturlig nok ikke blitt signert av president Janukovitsj. Og hvis det er hans grunnlov som fortsatt gjelder, er det statsminister Serhij Arbuzov som formelt fortsatt sitter med regjeringsmakten.

Den ukrainske regjeringen holdt en lav profil lørdag, men sendte ut en uttalelse hvor det het at den ville bidra til «en ansvarlig maktoverføring».

Samtidig ble det klart at innenriksdepartementet, som har ansvaret for politiet, har skiftet side og nå støtter demonstrantene. Og den ukrainske hæren har forsikret at den ikke vil blande seg inn i den politiske konflikten i landet.

(NTB)