Uklart hvor syk Janukovitsj er

Den ukrainske presidenten Viktor Janukvitsj ble alvorlig syk under det dramatiske møtet i nasjonalforsamlingen i går. Noen rapporter fra ukrainsk presse sier han fikk indre blødninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KIEV (Dagbladet): Offisielt har presidenten pusteproblemer på grunn av forkjølelse, og høy feber. Han ble sykmeldt idag i den verste politiske krisa i Ukrainas historie.

Dramatisk møte Det var på et dramatisk møte i parlamentet i går kveld Janukovitsj skal ha blitt virkelig syk. Han møtte sin fraksjon i Regionenes parti fordi rundt 50 parlamentarikere var i ferd med å snu og støtte opposisjonen i den dramatiske forhandlingene om anesti seint i går. Det at Janukovitsj i det hele tatt nedlater seg til å vise seg i nasjonalforsamlingen viser omfanget av dramaet. Han har vist seg der veldig sjelden etter at han ble president i januar 2010.

Janukovtsj fikk uansett vedtatt amnestilovene omtrent som han ville i natt, etter det dramatiske møtet med sin gruppe.

Amnestilovene som ble vedtatt i natt, gir straffefrihet for både de fengslede demonstrantene mot Janukovitsj, og til politifolk som har drept flere av dem. Dette reagerer opposisjonen, som er sterkere enn noen sinne, på.

Verre, ikke bedre - Denne loven (om amnesti) vil bare gjøre situasjonen i landet verre og ikke bedre, sier opposisjonsleder Vitalij Kltsjko.

Hvis Janukovitsj nå er satt ut av enten sjukdom eller av sine egne, så er det innebærer det en dramatisk økning av spenningen i det ukrainske samfunnet, som mange mener står foran en borgerkrig, med uforsonlige fronter på begge sder.

Ledere for opposisjonen sier i morgentimene idag at alle opposisjonens krav må innfris. Det innebærer også nyvalg av president.

Uten leder? Umiddelbart er det ikke klart hvordan fraværet av Janukovitsj vil påvirke den akutte politiske krisa i landet. Hvis han, som uansett har spilt en hovedrolle i den pågående politiske maktkampen, er satt ut av spill, trenger han en stedfortreder. Hverken hans motstandere i eget parti eller opposisjonen har nå en motpart å forhandle med.

Men statsminister Mykola Azarov gikk av tirsdag for å bare veien for «fredelige løsninger», som han sa.Flere politiske analytikere tror Janukovitsj sparket Azarov og lot ham stå igjen som den ansvarlige syndebukken for de omfattende opptøyene i landet. Azarov kan ikke lenger være noen stedfortreder.

Med Janukovitsj også satt ut av spill er det et åpent spørsmål hvem som nå leder landets utøvende makt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer