HAUGESUND-STREIKENDE: Det er foreløpig uklart når de må på jobb igjen. Foto: Tor Andre Johannessen / SCANPIX
HAUGESUND-STREIKENDE: Det er foreløpig uklart når de må på jobb igjen. Foto: Tor Andre Johannessen / SCANPIXVis mer

Uklart når streikende må på jobb igjen

Dersom det blir løsning i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det ser ut til å gå mot en løsning på kommunestreiken i dag, men det er uklart om ansatte må på jobb allerede i kveld og natt hvis streiken avblåses i løpet av dagen.

Det er håp om at den 13 dager lange kommunestreiken kan avsluttes, etter at meklingsmann Dag Nafstad la fram en ny skisse for partene i dag tidlig.

Men hvor fort de nærmere 50 000 ansatte som har vært i streik da må tilbake på jobb, er ikke opplagt. Det som er klart, er at barnehager og skoler ikke kommer til å starte opp igjen før torsdag morgen, dersom det blir en løsning onsdag.

Verken arbeidsgiver KS eller arbeidstakerorganisasjonene kan imidlertid svare helt klart hva som gjelder for ansatte som går i turnus med kvelds - og nattevakter, som ansatte på sykehjem og enkelte andre yrkesgrupper.

- Det er en del av forhandlingene. Vanligvis blir man enig om et praktisk klokkeslett, enten at streiken opphører fra arbeidstidens slutt i ettermiddag, noe som innebærer at alle som har kvelds- og nattevakter trolig må på jobb i dag, eller at alle begynner i morgen, sier kommunikasjonsdirektør Jørn Ivar Baade i KS til NTB.

- Det er altfor tidlig å si. Det avgjøres mellom partene, sier Torgeir Knag i Norsk Sykepleierforbund, som ligger under Unio.

Kveldsvakter i beredskap - Hovedregelen er at man skal komme seg tilbake på jobb så fort det er praktisk mulig. Så hvis streiken tar slutt i dag, så skal folk gå på kveldsvakt hvis de er satt opp på det, sier forhandlingsleder Turid Svendsen i YS-forbundet Parat.

Svendsen sier det likevel er vanskelig å si hvor tidlig streiken må avgjøres før man kan gi folk beskjed om å møte på jobb samme dag.

- Avblåses streiken klokken sju i kveld, kan vi ikke be folk stille på en kveldsvakt som begynner klokken sju, vi må finne det første tidspunktet som er praktisk mulig, påpeker hun.

Hun sier det ikke finnes noen klare regler for hvor lang varslingstid en ansatt må ha på seg for å stille på jobb, men at det erfaringsmessig ikke pleier å være vanskelig å kalle folk inn igjen.

- Vi har gitt beskjed om at partene drøfter en ny skisse i dag, og da bør folk være i beredskap hvis de har kveldsvakt, fastslår Svendsen.

Direktører på banen En som håper på en snarlig avklaring av spørsmålet, er informasjonsdirektør i Bergen kommune, Robert Rastad. I overkant av 6.000 kommunalt ansatte er i streik i byen.

- Når det gjelder de tjenestene som har døgnbemanning, som for eksempel sykehjemmene, så har vi mer enn nok av arbeid for dem og vi ønsker selvfølgelig å få dem på jobb igjen allerede i kveld og i natt hvis det er mulig, sier Rastad.

Den lokale idretten er andre som har stor interesse av at ansatte i kveldsskift kommer seg tilbake på jobb så fort som råd er.

- De fleste kommunale idrettsanleggene er stengt og der er det normalt stor kveldsaktivitet. Det skal være en cupkamp i kveld, da har vi noen direktører ute som skal sørge for å få åpnet banen, men vi får ikke åpent garderobene og det er en rekke andre arrangementer som man ikke får gjennomført, forteller Rastad.

Mye arbeid venter Det som er sikkert, er at det er mye arbeid som venter de streikende, når de først kommer tilbake i jobb.

- Mange av dem vil nok oppleve at de får mye å gjøre før de kommer ned i bunkene sine igjen. Det gjelder spesielt alle mulige søknadsbehandlinger - byggesøknader, stillingssøknader og andre type søknader og henvendelser til kommunen, forteller Råstad.

Han sier kommunen foreløpig ikke har tatt stilling til om de trenger å få folk til å jobbe overtid framover for å ta igjen det tapte.

(NTB)