- Uklart om bin Laden skulle drepes

Det kan ha hindret CIA fra å avverge terrorangrepene 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den uavhengige nasjonale kommisjonen, National Commission on Terrorist Attacks Upon the United States, som ble nedsatt etter 11. september, fortsatte i dag høringen i forbindelse med 11. september. Klokka 15 i dag norsk tid, var det CIA-direktør George Tenets tur til å svare for seg.

Han ble møtt med sterke anklager.

- CIAs forsøk på å stoppe Osama bin Laden før 11. september, ble hindret av usikkerhet om hvorvidt de hadde lov å drepe al-Qaidalederen, skriver kommisjonen i en foreløpig rapport ifølge AP.

Strategi

Rapporten kritiserte i tillegg CIA for å stole for mye på at lokale afghanske grupper ville angripe bin Laden, og hevdet at Tenet visste at sjansen for å lykkes bare var mellom 10 og 20 prosent.

- Hvis offiserer på alle nivået i CIA stilte spørsmål ved strategiens effektivitet, må kommisjonen spørre hvorfor det ikke ble gjort større endringer ved denne strategien før 11. september.

CIA-sjef Tenet forsvarte seg ved å si at de har jaktet på bin Laden siden 1996.

- Det har verken vært mangel på fokus eller bekymring for en av de største farene vårt land har stått overfor.

Tiltak

Tenet forklarte at CIA hadde samarbeidet med andre etterretningstjenester over hele verden, og hadde avverget flere terrorangrep opp mot nyttårsaften 2000.

Men han vedgikk samtidig at USA ikke var systematisk beskyttet mot terror før 11. september.

- En av de viktigste systematiske lærepengene for oss, er at før 11. september løp vi fra trussel til trussel, uten å sørge for at alle deler av regjeringen forsto hva slags tiltak som måtte settes i verk.

- Kunne en pågripelse eller likvidasjon av bin Laden forhindret 11. september?, spurte kommisjonen.

- Jeg tror ikke det. Terroristenes planer var allerede i gang. Jeg tror ikke vi kunne stanset angrepet ved å kappe hodet av én person, selv om det hadde vært bin Laden.

Seinere i dag vitner tidligere sikkerhetsrådgiver Samuel Berger, tidligere terrorrådgiver Richard Clarke og viseutenriksminister Richard Armitage.

SVARTE: George Tenet måtte svare kommisjonen i dag.