Uklart om fredsprisen skulle skattes

Terje Rød-Larsens 1999-likning kan bli gransket på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likningsnemda ved Oslo Likningskontor kan ta opp selvangivelsene til Mona Juul og Terje Rød-Larsen for 1999 på nytt. Forutsetningen er at det er gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger.

- Vi vil ikke kommentere de sakene vedrørende disse personene, sier direktør Jan-Egil Kristiansen ved Oslo Likningskontor.

Ifølge loven kan Likningskontoret endre en likning innen to år. Hvis skatteyteren ikke har fylt ut likningen korrekt, kan myndighetene gå ti år tilbake.

I 1997 gikk likningsnemnda gjennom Terje Rød-Larsens likninger for 1986 og 1987. Nemnda var fornøyd med det den fant, og sakene ble henlagt. Parallellt ble Rød-Larsen etterforsket av Økokrim for de samme forholdene. Økokrim ila Rød-Larsen en bot på 50 000 kroner.

- Oppgitt på likninga

I 1999 mottok ekteparet fredsprisen på 100.000 dollar fra Peres-senteret. Ifølge VG mottok ekteparet samme år enda en pris på 10. 000 dollar. Til sammen blir det 110.000 dollar, eller rundt 930.000 kroner etter dagens kurs, i prispenger.

Mona Juul sier til Dagbladet at pengeprisen fra Peres-senteret ble rapportert til likningsmyndighetene og at pengene står urørt på konto. Det er uklart om myndighetene har vurdert pengene som skattbar eller skattefri inntekt. Juul er ført opp med en inntekt på rundt 350.000 kroner i 1999.

Rød-Larsen er samme år oppført med en inntekt på knappe 6.200 kroner i Norge. Han ble spesialutsending for FN 1. oktober 1999 og er oppført med adresse i Jerusalem.

Rød-Larsen sier at en del av pengene har gått til å dekke utgifter i en mellomperiode da han verken var ansatt i FN eller UD.

Det er ikke åpenbart hvilken periode den erfarne fredsmekleren sikter til. Rød-Larsen var så langt Dagbladet.no har brakt på det rene ansatt i UD helt fram til han ble FNs spesialutsening 1. oktober.

Skattepliktige priser

Gaver som mottas i arbeidsforhold, er stort sett skattepliktige, mens gaver vanligvis ikke er skattepliktige.

Rød-Larsen understreker at pengesummen som han og kona mottok, ikke er en gave, men en fredspris. Ifølge Skattelovens '5.10.a er priser skattepliktige når de mottas i forbindelse med arbeidsforhold, men utenfor tjeneste. Ekteparet Juul/Rød-Larsen mottok prisen som påskjønnelse for mange års fredsinnsats i Midtøsten. Det er uklart om det dermed må regnes som en pris i direkte sammenheng med arbeidet som de utførte som norske tjentestemenn.

Det finnes forøvrig et unntak fra regelen i § 5.15.j: Vitenskapelige hedersgaver som mottas fra universiteter, høyskoler eller andre vitenskapelige institusjoner blir ikke skattlagt.