Uklart om pressestøtten

Oversikten over hvordan hver enkelt avis får merke kuttene i pressestøtten, blir trolig ikke klar før på nyåret. Første del av produksjonstilskuddet utbetales i månedsskiftet januar-februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det hadde vært en fordel å ha dette klart innen den tid, sier politisk rådgiver Guri Jørstad i Kulturdepartementet. Lenger vil hun ikke strekke seg i å si noe om tidspunktet. Pressestøtten skal reduseres med 35 millioner kroner, og Stortinget debatterte dette tirsdag.

- Det er en omfattende gjennomgang som må gjøres. Dette arbeidet prøver vi å gjøre så godt og raskt som mulig. Det er så pass store kutt at det tar tid å innarbeide dem, sier Guri Jørstad.

Justere reglene

Stortingsflertallet har ikke gitt noen detaljerte retningslinjer for hvordan kuttene skal fordeles, men sagt at det kan være nødvendig å justere regelverket noe.

- Målene med pressestøtten fremgår av Kulturdepartementets budsjettforslag fra 5. oktober. Det er fortsatt våre mål med pressestøtten, sier Jørstad.

I departementets budsjettforslag er det listet opp to hovedmål: Å opprettholde grunnlaget for utgivelse av aviser og opprettholde grunnlaget for at det kan komme ut alternativer til de daglige avisene lokalt og nasjonalt.

Totalt utgjør pressestøtten drøyt 216 millioner kroner neste år, etter reduksjonen på 35 millioner kroner.

Den største budsjettposten er produksjonstilskudd, som utgjør rundt tre fjerdedeler. Andre poster er tilskudd til pressekontorer, medieforskning, samiske aviser, ymse publikasjoner og distribusjonstilskudd til avisene i Finnmark.