- Uklok sammenblanding

Kåre Willoch advarer mot å bruke kongelige titler for å tjene penger. Han er også imot kongelige titler i firmanavn. Prinsesse Märtha Louise bruker prinsessetittelen i sitt firma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror det ville være klokt om ethvert forretningsforetak ikke inneholdt noe kongelig, sier Willoch.

Neste uke lanserer den tidligere Høyre-statsministeren siste bind av sine memoarer. Boka «Myter og virkelighet» tar utgangspunkt i åra 1965 til 1981.

Dagbladet har fått tilgang til et av kapitlene, som beskriver dramaet rundt den kongelige familie og spørsmålet om kronprins Harald skulle få gifte seg borgerlig.

Willoch (H) var da handelsminister i Per Bortens (Sp) koalisjonsregjering og deltok i debatten.

I boka kommer han også inn på faren for misbruk av kongelige forbindelser. Han skriver blant annet at «I et monarki må ikke kongelige titler brukes kommersielt».

- Tenkte du på prinsesse Märtha Louise da du skrev om dette?

- Jeg har vært oppmerksom på forholdene, sier Willoch, som tar imot Dagbladet hjemme i stua på Bestum i Oslo.

Skift navn

Tidligere denne uka deltok prinsesse Märtha Louise på presentasjonen av Oslo Gospel Choirs juleturné - som yrkeskvinne. I Brønnøysundregisteret står hun oppført som innehaver av enkeltmannsforetaket Prinsesse Märtha Louise Kulturformidling, som har som formål å drive «kulturformidling av ethvert slag og dertil rosenterapi».

- Hun må jo ha full anledning til å livnære seg. Og kulturformidling er helt utmerket. Her er jeg helt uenig med Ole Paus, sier Willoch.

Likevel levner han liten tvil om at han synes prinsessens forretningsnavn er problematisk.

- En kongelig tittel bør ikke knyttes til et firmanavn. Det beste hadde nok vært å bytte navn på firmaet, sier Willoch. Kona Anne-Marie kommer trillende med serveringsvogna. Farris til alle.

- Selve virksomheten er ikke kongelig. Det kongelige har ikke med forretning å gjøre, utdyper han.

Sonja eller ingen

Kåre Willoch er også skeptisk til at kongefamilien blir sponset med seilbåter og hester.

- Vi må sørge for at de får en skikkelig apanasje så vi slipper dette. Det er alltid en vanskelig balansegang å ta imot gaver og offentlige plikter, sier Willoch.

I boka avslører han litt fra de fortrolige samtalene mellom statsminister Per Borten og daværende kronprins Harald før forlovelsen med Sonja.

Ifølge Willoch hadde Borten spurt kronprinsen hva han ville gjøre dersom han ikke fikk samtykke til å gifte seg med Sonja.

«Kronprinsen svarte, ifølge samme kilde, at da kom han nok til å forbli ugift! Et meget godt svar i en sikkert ubehagelig situasjon», skriver Willoch.

Ifølge ham var det flere kritiske røster i regjeringen. Men selv var han ikke i tvil om hva regjeringen burde si:

- Jeg var fra første øyeblikk klar over at svaret måtte bli ja og hjertelig til lykke.

Refser

Willoch refser også Stortingets presidentskap, som ville nekte dronning Sonja å være med ved åpningen av Stortinget i 1991:

«Men at en konges ektefelle også kan møte overflødige belastninger fikk man se efter at Harald V var blitt konge i 1991. Da ble det i fullt alvor hevdet at dronningen ikke burde delta hver gang Kongen åpnet Stortinget, fordi hun ikke har noen konstitusjonell funksjon», skriver han.

- Et flertall av presidentskapet var mot at hun skulle møte. Dette var direkte uhøflig og en mangel på forståelse for hva ekteskapet er, utdyper Willoch.

Arvelig president

Den tidligere statsministeren mener at kongedømmet er i ferd med å utvikle seg til et arvelig presidentskap.

- Kongens politiske funksjon blir mindre og mindre, mens det representative blir større og større. Jeg mener fortsatt at det er det beste alternativet. En politisk valgt president ville bare virke splittende, sier Willoch.

Avdekker myter

Kåre Willoch håper å avsanne det han mener er uriktige myter gjennom boka si.

- Det er for eksempel noen som har skapt et bilde av meg som en som bare er opptatt av økonomi. Det er ikke riktig. Men dersom du ikke får orden på økonomien, så går alt galt, sier Willoch.

FÅR GJENNOMGÅ: Først fikk prinsesse Märtha en kilevink fra venstreradikale Ole Paus. Nå følger Høyre-mannen Kåre Willoch opp. Her forteller hun eventyr på tegnspråk for barn ved Tegnspråkskolen i Tromsø.
MONARKIST: Tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch har skrevet ny bok. Der forteller han blant annet at kronprins Harald svarte at han ville forbli ugift dersom han ikke fikk Sonja.