-  Uklokt å fryse bistanden

Jonas Gahr Støre opptrer uklokt og gir et dårlig signal til palestinerne, mener stortingsrepresentanter fra Ap og SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU stanser støtte til Hamas-regjering

-  Jeg hadde håpet Norge skulle være modigere og innta en annen rolle enn USA overfor de palestinske myndighetene. Jeg er bekymret og tror det er uklokt at regjeringen vil si nei til fortsatt støtte til de palestinske myndighetene, sier Eva K. Hansen (Ap).

SVs Bjørn Jacobsen advarte Støre mot å fryse bistanden da han tok opp saken i Stortingets utvidede utenrikskomité for en måned siden.

-  Det gir et utrolig dårlig signal for andre mottakere av norsk bistand når vi nå smekker noen over fingrene som har kommet til makten på et anti-korrupsjonsprogram, sier han. Hamas, som har dannet regjering, vant valget på et program for å rydde opp i de palestinske institusjonene.

Betent

Støres beslutning om å fryse bistanden som kanaliseres gjennom de palestinske selvstyremyndighetene, er et svært følsomt tema innad i regjeringen. Fra regjeringshold får Dagbladet opplyst at SVs representanter der har sluttet opp om linjen. Men på Stortinget ønsket ikke SVs representanter å uttale seg før i går ettermiddag om saken, tross gjentatte henvendelser de to siste dagene. SVs nestleder Audun Lysbakken ville ikke gi uttrykk for sitt syn offentlig i går: -  Det er vanskelig for meg å kommentere dette uten at vi har drøftet det i partiledelsen. Påskeferien gjør det vanskelig å få til en slik avklaring.

Jacobsen viser til det han på vegne av partiet SV fortalte Støre direkte i den utvidede utenrikskomiteen:

-  Norge leder giverlandsgruppa og har et særs ansvar og bør ikke følge den ene eller andre linjen som til enhver tid kommer opp. Hamas må få mer tid på å områ seg og ikke bli straffet etter så kort tid ved makta, sier han.

DØDELIG ANGREP: 14 barn og unge ble skadd, alle i alderen fra ett til 17 år, under et israelsk angrep nord på Gazastripen i går. Ei åtte år gammel palestinsk jente ble drept. Jenta døde av skadene kort tid etter at israelsk skyts traff huset hun befant seg i i byen Beit Lahiya. Angrepet førte til at huset begynte å brenne. Alle de skadde skal ha vært medlemmer av samme familie. Foto: Mohammed Salem/Reuters/Scanpix
DØDELIG ANGREP: 14 barn og unge ble skadd, alle i alderen fra ett til 17 år, under et israelsk angrep nord på Gazastripen i går. Ei åtte år gammel palestinsk jente ble drept. Jenta døde av skadene kort tid etter at israelsk skyts traff huset hun befant seg i i byen Beit Lahiya. Angrepet førte til at huset begynte å brenne. Alle de skadde skal ha vært medlemmer av samme familie. Foto: Mohammed Salem/Reuters/Scanpix Vis mer

Hindrer dialog

Eva Kristine Hansen mener Støre støter de palestinske myndighetene fra seg.

-  Dette er et samfunn som trenger vår støtte. Linja med å straffe myndighetene økonomisk vil støte dem bort og bare øke ekstremismen, sier hun. Hun er også urolig for at norske myndigheter ikke er villige til å bruke like sterke virkemidler overfor Israel:

-  Heller ikke Israel anerkjenner palestinernes legitime rettigheter, men dette møtes bare med ord, ikke med de harde tiltakene palestinerne nå opplever.

Norges krav for å gjenåpne den direkte bistanden til de palestinske myndighetene er at Hamas-regjeringen erklærer at de anerkjenner staten Israel, anerkjenner alle inngåtte avtaler og tar avstand fra all bruk av vold.

ADVARTE: Bjørn Jacobsen (SV).
UROLIG: Eva Kristine Hansen (Ap).