Uklokt av Gjedrem

Konsekvensene av renteøkning kan bli store hvis renteøkningen føre til at avtalen mellom LO og NHO forkastes i uravstemningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er ingen dramatikk med en renteøkning på 0,25 prosent i Norges Bank. Men konsekvensene kan bli store hvis økningen fører til at avtalen mellom LO og NHO blir forkastet i uravstemningen. Da har Norges Bank laget ris både til sin egen og hele samfunnets bak, og vi er forundret over at dette ikke er blitt tatt hensyn til. For ingen kan hevde at sentralbanksjef Svein Gjedrem i går var tvunget til en renteøkning. Hensynet til kronekursen i forhold til euro, som faktisk fortsatt er offisiell pengepolitikk, krevde ingen renteøkning nå.
  • Vi frykter at bankene vil bruke vedtaket til automatisk å øke sine utlånsrenter. Det bør låntakerne ikke finne seg i. Kundene bør i stedet flytte sine lån dit rentene er lavest. Bankene tjener i dag gode penger. De har mye å gå på. De enorme overskuddene skyldes ikke minst at det for tida er små tap på utlån. Men en renteøkning vil kunne føre til større tap. Og da er både bankene og kundene tapere.