- Uklokt av Lysbakken

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, mener Lysbakken bryter loven.

KRITISERER LYSBAKKEN: Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, tror forklaringen på at Lysbakken holder tilbake SMS er at han har noe å skjule. Foto: Lise Åserud / Scanpix
KRITISERER LYSBAKKEN: Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, tror forklaringen på at Lysbakken holder tilbake SMS er at han har noe å skjule. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, reagerer sterkt på Dagbladets avsløringer om at Audun Lysbakken (SV) ikke vil gi ut SMSer som har gått mellom barne- og likestillingsdepartementet (BLD) og SU.

- Det er ingen tvil om at det er i strid med loven. Det er svært viktig i en slik sak at ingenting holdes tilbake. At departementet nå holder på med å samle inn informasjon til kontrollkomiteen er ikke relevant, mener Øy.

Meningsløst Øy, som tidligere har gitt ut bøker offentlighet, ytringsfrihet og journalistfaglige spørsmål, ser ingen grunn til at Lysbakken nå holder tilbake informasjon.

- Dette viser ikke akkurat til åpenhet. Det er helt meningsløst å holde noe tilbake, mener Øy.

Noe å skjule Generalsekretæren ser bare en grunn til at Lysbakken skulle holde på SMSene.

- Det må jo være hvis han har noe å skjule. Dette er uklokt av Lysbakken. Den dagen disse SMSene kommer ut og det skulle vise seg at det er noe, så vil det være mye verre for Lysbakken enn om han kommer ut med det nå.

Høyres representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Per-Kristian Foss, er kritisk til Lysbakkens håndtering av saken.

- Håndteringen har vært noe ustø for å si det forsiktig. Lysbakken har kommet med ord han ikke har hatt dekning for, og det er alvorlig. Når Lysbakken forteller Stortinget at alle kort er lagt på bordet så bør han være sikker på det, mener Foss.

Selektiv åpenhet Høyre-veteranen mener Lysbakken har vært selektiv i sin åpenhet.

- Han har gitt et visst internt innsyn på noen ting, og han har holdt tilbake noe. Han har gitt ut e-poster som han ikke måtte gi ut, som f.eks. den e-posten som viser at Kirsti Bergstø ignorerte embedtsverkets råd. Det gir grunnlaget for en mistanke om hvorfor han valgte å gi ut den informasjonen, sier Foss til Dagbladet.

Vil Lysbakkens håndtering av saken ha noe å si for behandlingen i kontrollkomiteen?

- Ja, det regner jeg med, sier Foss.

KRITISERER LYSBAKKEN: Høyres representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Per-Kristian Foss, mener Lysbakkens håndtering av saken har vært ustø. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISERER LYSBAKKEN: Høyres representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Per-Kristian Foss, mener Lysbakkens håndtering av saken har vært ustø. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer