- Uklokt av sosialistene å velge Royal så tidlig

Franske velgere bestemmer seg sent, mener statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det største opposisjonspartiet i Frankrike, Sosialistpartiet, valgte Segolene Royal som sin presidentkandidat i forrige uke. Med 60 prosent oppslutning ble hun valgt til å kjempe om presidentstolen på vegne av sosialistene når valget sparkes i gang i april.

- Uklokt, mener Frankrikes statsminister Dominique de Villepin fra regjeringspartiet UMP. Ifølge han bestemmer de franske velgerne seg sent for hvem de skal stemme på, derfor burde sosialistene ha ventet med triumfkortet Segolene Royal til senere.

Dersom Royal vinner valget om fire måneder, blir hun Frankrikes første kvinnelige president.

- En kvinne i politikken er nytt, det er attraktivt og interessant. Men å velge en kandidat så tidlig, er en stor feil, sier den konservative Villepin.

Populær

Og 53 år gamle Royal er populær. Som mor til fire har hun fått tyngde i debatten rundt fjorårets ungdomsopprør i Paris-forstadene.

Hun lover å bryte med fortiden, og hennes støttespillere mener hun er akkurat det landet trenger.

- Jeg ønsker forandringer, og vil gi dem troverdighet og legitimitet, sa hun etter at hun ble valgt som presidentkandidat.

LOVER EN NY KURS: - Jeg ønsker forandringer, og vil gi dem troverdighet og legitimitet, sa Segolene Royal etter at hun ble valgt som presidentkandidat. Alle foto: SCANPIX
LOVER EN NY KURS: - Jeg ønsker forandringer, og vil gi dem troverdighet og legitimitet, sa Segolene Royal etter at hun ble valgt som presidentkandidat. Alle foto: SCANPIX Vis mer

Men med sine slagord som «deltagende demokrati» og «kollektiv intelligens» har Royal av mange blitt kritisert for å være populistisk. Da hun ble spurt om hun mente Tyrkia burde få bli medlem av EU, svarte hun «min mening er den franske befolkningens mening».

Venter til januar

Villepin forteller på fransk TV i dag at han personlig har kjempet for at UMP skal vente til januar med å annonsere sin kandidat for presidentvalget 2007.

Den omstridte innenriksministeren og UMP-leder Nicolas Sarkozy,  har lenge hatt som mål å følge i Jacques Chiracs fotspor. På et tidspunkt var Villepin sett på som en mulig rival, men etter diverse regjeringskriser har meningsmålingene vært imot han.

Villepin utelukker ikke at flere kandidater vil vise seg aktuelle for UMP.

National Front

Ved presidentvalget i 2002 var ekstreme høyre-lederen fra National Front Jean-Marie Le Pen personen som stod igjen som Chiracs fremste motstander. Le Pen forfekter blant annet en anti-innvandringspolitikk som står for å sende hjem innvandrere.

Sarkozy, som fikk ble stående igjen som syndebukk etter fjorårets ungdomsopprøret, er blitt anklaget for å føre en politikk som frir til National Front-velgerne. Villepin mener det ikke er hold i disse påstandene.

Le Pen er tidligere dømt for antisemittisme og rasisme. Og Villepin mener det er trist at le Pen i det hele tatt er blitt en del av det franske politiske landskapet.

- BURDE VENTET: Stastminister Dominique de Villepin mener sosialistene har gjort en stor feil. Selv har han overbevist UMP om å vente til januar med å velge presidentkandidat.
ETTERFØLGEREN?: Innenriksminister Nicolas Sarkozy har av mange blitt pekt ut som en mulig presidentkandidat for UMP.
VIL SENDE HJEM INNVANDRERE: National Fronts Jean-Marie Le Pen ønksre å sende hjem innvandrere. Ved forrige presidentvalg stod det mellom han og Jacques Chirac.