- Uklokt

Kontroll- og konstitusjonskomitélederen mener det er forunderlig at Støre fastholder sin opprinnelige forklaring i Tschudi-saken.

b>UNDRES: Leder i Stortingets kontroll- og konstitutsjonskomité, Anders Anundsen (Frp), undrer seg over Støres forklaringer i Tschudi-saken. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
b>UNDRES: Leder i Stortingets kontroll- og konstitutsjonskomité, Anders Anundsen (Frp), undrer seg over Støres forklaringer i Tschudi-saken. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Amund Anundsen (Frp), mener avsløringene i dagens Dagbladet er nok et skudd for baugen for utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) forklaring i Tschudi-saken.

- Han har hele tiden sagt at at Utenriksdepartementet har forhold seg til Norges Rederiforbund, og at Felix Tschudis rolle i dette har vært perifer. Det må sies å være grundig tilbakevist av det som har kommet fram i mediene, sier Anundsen til Dagbladet.

- Når man er i en situasjon hvor det hele tiden kommer nye ting på bordet, er det forunderlgi at han fastholder sine forklaringer, legger han til. 

- Jeg mener det var uklokt av utenriksministeren å ikke få sjekket habiliteten allerede før den første utbetalingen i 2008. Men det at UD var kjent med problemstillingen i 2010, slik Dagbladet beskriver i dag, gjør det enda mer underlig at han fikk habiliteten vurdert før den siste utbetaling i 2011. 

- Han har hatt to muligheter til å vurdere habiliteten, men har altså altt være begge ganger.

Ignorerte advarsel
I dag kunne Dagbladet avsløre at Utenriksdepartementet allerede i 2010 ble varslet om at Senter for nordområdelogistikk ble oppfattet som «nært opptil Felix Tschudi og hans enorme samfunnsengasjement». Advarselen kom fra senterets daglige leder.

E-poster og dokumenter Dagbladet har fått innsyn i, viser nemlig at Senter for nordområdelogistikks daværende daglige leder, Kristin Omholt-Jensen, oktober 2010 diskuterte den videre drifta av senteret med UD-rådgiver Line Kristine Aune. Diskusjonen munnet ut i at senteret ble omregistrert til en næringsstiftelse.

- Men det legges ikke skjul på at det står nært opptil Felix og hans enorme samfunnsengasjement. Slik oppfattes det nok i dag også, skriver Omholt-Jensen.

I desember 2010 ble stiftelsen omregistrert som avtalt, fortsatt med Felix Tschudi som styreleder.

Og selv om Utenriksdepartementet altså ble varslet om at senteret oppfattes som «nært opptil Felix Tschudi», hindret det dem ikke i å godkjenne at den siste 1,5 millionen av de totalt seks UD-millionene de hadde gitt i støtte, ble utbetalt direkte til stiftelsen i april 2011 - helt uten at Støre på noe tidspunkt fikk vurdert sin habilitet overfor redervennen Felix Tschudi. 

- Som leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen forventer jeg at vi får oversendt all dokumentasjon i saken, slik utenriksministeren har lovet oss. Da vil vi lage en tidslinje, og gå gjennom disse forholdene nøye, sier Anundsen til Dagbladet.