Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ukontrollert brann i historisk bygg i Oslo

Samtidig er en bygning på Mortensrud skole i ferd med å bli totalskadet i en annen brann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo brannvesen har sendt ut elleve brannbiler og mannskapene fra disse jobber nå på spreng med å få kontroll over brannen på historiske Nedre Foss gård Grünerløkka.

- For øyeblikket er det ikke kontroll på den, opplyser Morten Haglund ved Oslo brann- og redningsetat til Dagbladet.

Meldingen om brannen kom klokka 18.44 onsdag kveld.Haglund forteller at det er en pipebrann som har spredd seg til takkonstruksjonen.

- Den første meldingen var at det brant i en grill, men så har det utviklet seg til en pipebrann som også har spredd seg. Nå har flammene satt seg i takkonstruksjonen, sier han.

Sager opp taket Det er stor røykutvikling på stedet og folk i nabobygningene oppfordres til å lukke vinduene sine. Brannmannskapene som jobber på den brennende bygningen plukker nå av takstein for å slippe ut røyken og komme bedre til med slukkingsarbeidet. De sager også opp takbjelker med motorsag for å lage en såkalt branngate i takkonstruksjonen. Det betyr at deler av taket rives for å hindre at brannen sprer seg.

Brannmennene på stedet forteller til Dagbladets reporter at det på grunn av takkonstruksjonen er vanskelig å komme ordentlig til flammene. 

FULL FYR: I takkonstruksjonen. Foto: Christian Roth Christensen
FULL FYR: I takkonstruksjonen. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Det er lite trolig at det er folk der inne. I og med at det brenner i taket tror vi de har klart å evakuere. Men dette er et historisk og verneverdig hus, sier Haglund.

- Det var en eller annen form for selskap her da brannen startet. Brannvesenet vil bli jobbende på stedet en god stund, sier innsatsleder Rune Bjørsvik i Oslo politidistrikt.

Gården det brenner i, er fra tidlig på 1800-tallet og ligger i Nordre gate 2. Den huser nå restauranten «Nedre Foss gård» og var tidligere kontoret til miljøstiftelsen Bellona.

50-millioners oppussing Nedre Foss gård er nylig pusset opp for hele 50 millioner kroner, og det er nå selskapslokale og restaurant der. Nå består bygget av en restaurant i første etasje, bar i andre etasje og ett bryggeri. Restauranten Nedre Foss gårs restaurant fikk i juni fire av seks mulige stjerner av Dagbladets restaurantanmeldere Robinson og Fredag.

«I restauranten har vi beholdt alt som lot seg beholde, inkludert flott stukkatur langs taket og en flott utsmykning sentrert i midten. Det som har vært viktig er å gjenskape den herskapelige følelsen i dette ærverdige bygget. Vi har hentet tilbake detaljer i listverk, farge og materiale», står det på husets nettside.

- Bygget er fullsprinklet, så jeg vet ikke hvordan dette kunne skjedd. Det er en tragedie, sier Rune Johannesen, som er daglig leder i Christiania Rørleggerbedrift.
Det var de som gjorde alt rørleggerarbeidet da bygget ble renovert.

Det er usikkert når gården ble bygget, men i følge byantikvar Janne Wilberg er den i hvertfall fra 1700-tallet.


- Dette er veldig tragisk og det gjør et sterkt inntrykk når man ser et slikt kulturminne brenne, sier hun til Dagbladet ved branntomta.

Hun sier at byggningen er en veldig viktig historisk markør langs Akerselva og at det har vært knyttet møllevirksomhet til stedet siden 1200-tallet.

- I dette huset bodde også Fredrik Grüner, mannen som har gitt navn til Grünerløkka.

SKOLEBRANN: En bygning som tilhører barneskoledelen på Mortensrud skole er også i ferd med å bli totalskadet i brann. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKOLEBRANN: En bygning som tilhører barneskoledelen på Mortensrud skole er også i ferd med å bli totalskadet i brann. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Dette er Grünerløkkas eldste bygning. Den var regulert til bevaring, men den var ikke fredet.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) synes det er leit med kulturverdiene som har gått tapt.

- Leit med brann på Nedre Foss gård. Kulturverdier for hele byen. Håper i ingen er skadet og at drift blir mulig igjen, skriver han på Twitter.

Brann ved skole Det er en travel kveld for brannvesenet i Oslo. Nå brenner det også i en trebygning i tilknytning til Mortensrud skole.

STORE STYRKER: Mannskaper fra 11 brannbiler jobber på stedet. Foto: Christian Roth Christensen
STORE STYRKER: Mannskaper fra 11 brannbiler jobber på stedet. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Det er fyll fyr i bygningsmassen på barneskoledelen. Bygget er i ferd med å bli totalskadd, så nå passer vi først og fremst på at dette ikke sprer seg, sier Haglund til Dagbladet.

Han sier de ikke vet noe som helst om brannårsaken på skolen.

- Det er en politisak å finne ut av, sier han.

RØYK: Det er betydelig røykutvikling og naboer blir bedt om å lukke vinduene. Foto: Christian Roth Christensen
RØYK: Det er betydelig røykutvikling og naboer blir bedt om å lukke vinduene. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Meldingen om brannen i barneskolen kom like etter klokken 20, mens brannvesenet var opptatt med å slokke restaurantbrannen på Grünerløkka.

Bygningen det brenner i, er på rundt 200 kvadratmeter, opplyser vaktkommandør Morten Haglund i Oslo brann- og redningsetat til NTB.
Mortensrud skole er en barneskole med om lag 400 elever og 60 ansatte, og ligger helt sørøst i Oslo.

TAKBRANN: Brannmannskaper på stedet. Foto: Terje Myklevoll
TAKBRANN: Brannmannskaper på stedet. Foto: Terje Myklevoll Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media